Коти горюють через втрату своїх друзів-тварин: ось що з’ясували дослідники

Коти горюють після смерті інших тварин у домі (навіть собак) — це виявили американські вчені з Оклендського університету. Таке відкриття викликає сумніви щодо поширеної думки про антисоціальність котів.

Про це повідомляє BBC.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Applied Animal Behaviour Science, деякі коти після втрати іншої тварини, з якою жили, мали проблеми зі сном, відмовлялися від їжі або видавали жалібні звуки. Інші коти також почали потребувати більше уваги від своїх господарів або переставали грати в улюблені ігри.

Дослідники стверджують, що ці результати спростовують твердження про антисоціальність котів і вказують на те, що психологічний досвід втрати може бути універсальним. Вони зазначили, що коти після втрати своїх товаришів менше спали, їли та грали, зате більше шукали уваги у людей та інших тварин, ховалися, проводили час наодинці та ніби шукали своїх загублених друзів.

Траур — це добре налагоджене явище у тваринному світі, наприклад слони, дельфіни та шимпанзе проявляють захисну реакцію, вдаючись до охорони тіла свого товариша після смерті. Недавнє дослідження італійських дослідників показало, що це явище поширюється на собак, які демонстрували зміни поведінки, коли інша тварина в сім’ї померла.

Цікаво, що дослідження американських вчених з Оклендського університету також показало, що чим довше коти жили разом з іншою твариною — тим більш вони були схильними проявляти горе. Свідчення смерті або кількість тварин у домі не мали значного впливу на поведінку котів. Водночас науковці не відкидають можливості, що господарі також можуть проєктувати власний біль на домашніх тварин, які залишилися живими.

“На відміну від собак, ми схильні думати, що коти відсторонені, а не соціальні”, — сказала професорка Дженніфер Вонк, когнітивна психологиня з Оклендського університету та співавторка дослідження. Однак, зазначила вона, у дикій природі коти зазвичай об’єднуються й утворюють ієрархії. “Я думаю, що ми їх неправильно схарактеризували”, – додала Вонк.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook