«Музей Мужніх» у Вінниці розміститься на вулиці Пирогова

Працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею готуються представити нову об’єднану експозицію

У Вінниці на вулиці Миколи Пирогова, 148 відкриють «Музей Мужніх». Він розміститься у приміщенні, де досі був музей «Вінниця мій рідний край» і стане спеціальним відокремленим підрозділом Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Точної дати відкриття музею немає, але активно продовжується підготовка приміщення і загалом експозиції, – каже директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.
«Музей Мужніх» познайомить відвідувачів з новітньою українською історією, сміливими і відважними вінницькими Героями Небесної Сотні, воїнами АТО та ООС, ліквідаторами аварії на чорнобильській АЕС та ветеранами війни в Афганістані.

У музеї будуть особисті речі героїв, які передали сім’ї і волонтери, а також предмети, що вже є у виставкових залах краєзнавчого музею.

Катерина Висоцька зазначає, що вже є чимало напрацювань щодо загальної концепції.

Плануємо розділити приміщення на 4 тематичні зони. Це будуть розділи, присвячені працівникам МВС, ліквідаторам аварії у Чорнобилі, воїнам-афганцям і, звичайно, Героям Небесної Сотні, АТО й ООС. Це таке об’єднання різних експозицій. За основу взяли вже наявні речі, які збирались нашими працівниками довгі роки. У пошуках нових цікавих предметів ми звертались і до сімей героїв, і до громадських організацій, і ходили в школи, де вони колись навчались. Зрозумійте, це ж не ті експонати, які можна в полі знайти, тут потрібно серед людей шукати, – пояснює Катерина Висоцька.
Вона додала, що в музеї планують облаштувати спеціальну залу, в якій у майбутньому проводитимуться тематичні події, лекції, покази кінострічок і наукові зустрічі.

Ми називаємо її «зала-роздум», бо хочемо проводити обговорення, скажімо після перегляду фільму запропонувати відвідувачам відповісти на питання: «Як би ви вчинили у подібній ситуації?», – розповідає директорка обласного краєзнавчого музею.

Відкриття такого музею має на меті не лише інформування вінничан про історичні події чи вшанування пам’яті героїв нашого краю, які брали у тих подіях активну участь, а й звернення до національної свідомості громадян, підтримку і розвиток патріотичного духу.

Ідея створення у Вінниці «Музею мужніх» належить Зої Кузьменко, матері Героя Небесної Сотні Максима Шимка.

Автор Дарина ДІДИК

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook