Власна ферма за безвідсотковий кредит: повернення коштів розпочинається після запуску ферми

На Вінниччині почали реалізацію проєкту зі створення сімейних молочних ферм по селах. Його ініціювала Агенція регіонального розвитку Вінницької області за підтримки уряду Швеції та ПРООН в Україні в рамках проєкту «Посилене партнерство для сталого розвитку». Головна мета – розвиток молочного тваринництва та місцевих молокозаводів. Завдяки проєкту, учасники отримають безвідсотковий кредит на рік для будівництва ферми, а також кошти на придбання обладнання. Як уточнив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук, це передусім будівельні роботи, обладнання, надання коштів на купівлю худоби.

– Усе відбувається за наступним алгоритмом: фермер отримує безвідсотковий кредит на рік для будівництва тваринного комплексу. Повернення коштів розпочинається після запуску ферми. Кошти для придбання обладнання – власник повертає 50% протягом 4-х років рівними частинами, починаючи з другого року співпраці, другі 50% – безповоротна допомога. Кошти на велику рогату худобу (ВРХ) надаються із розрахунку 22 тис. грн на 1 голову із щорічним погашенням рівними частинами протягом 4-х років починаючи з другого року співпраці. Кредит надається під 7% річних, – пояснив Микола Ткачук.

Він додав, що в рамках проєкту експерти також забезпечують ветеринарні та зоотехнічні послуги, консультують щодо заготівлі кормів, годування, складання раціону тварин. Надають юридичну та фінансову підтримку в питаннях оформлення та ведення сімейної молочної ферми та навіть проводять регулярні навчання для збільшення ефективності та прибутку.

Учасниками проєкту можуть бути родини, фермерські господарства та фізичні особи-підприємці, які захотіли створити сімейну молочну ферму. Головні умови – це наявність приміщення для утримання ВРХ або земельної ділянки для будівництва ферми, бажано мати досвід в утриманні корів, пасовисько та мінімальний набір с/г техніки. У разі зацікавленості, просять звертатися на електронну адресу Агенції [email protected].

До слова, у рамках проєкту, який триватиме до 2026 року, планують створити 100 кластерів сімейних молочних ферм, 300 молочних обслуговуючих кооперативів, 5 тисяч сімейних молочних ферм та 20 тисяч робочих місць. За інформацією ініціатора проєкту в Україні, молочного господарства Рівненщини «Укрмілкінвест», станом на червень 2020 року вже працює 34 сімейні молочні ферми, 17 – в процесі будівництва, на розгляді 40 кандидатів та ще 210 заявок.

Коли верстався номер стало відомо, що вже 25 вінничан виявили бажання долучитися до проєкту

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook