Швейцарський проєкт у Вінниці: що він дав для міста

У 2011 році Вінниця підписала новий меморандум зі Швейцарією. Проєкт був не тільки тривалим і дорогим фінансово. Для Вінниці він приніс практичну і відчутну користь. 
Підсумкова зустріч представників Швейцарської Конфедерації з вінницькими партнерами в рамках проєкту з енергоефективності відбулась у Вінниці 14 листопада. З моменту підписаного у 2011 році меморандуму про взаємопорозуміння зі швейцарською стороною, місто значною мірою модернізувало систему теплопостачання трьох своїх мікрорайонів та настільки підвищило потенціал комунального підприємства “Вінницяміськтеплоенерго”, що заслужило “Європейську енергетичну відзнаку”. Загальний обсяг фінансової підтримки безповоротного гранту з боку Швейцарії становив 20,6 млн швейцарських франків, внесок Вінниці – 207,2 млн грн.
Іноземні гості, в т.ч Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова пан Клод Вільд, на власні очі ознайомилися із результатами проєкту, поспілкувались із його виконавцями та мешканцями міста, які уже користуються результатами вінницько-швейцарської співпраці. Зокрема, побували у лабораторії, де здійснюється перевірка якості тріски для твердопаливної котельні, проінспектували роботу системи автоматичного керування котельнями, мережами та індивідуальними тепловими пунктами, а також поспілкувались із учнями та вчителями школи №33, де запроваджують сталі звички екологічного та енергоефективного способу життя – велопарковки та роздільне сортування сміття.

– Завдяки проєкту ми змогли в трьох мікрорайонах нашого міста модернізувати газові котельні, побудувати дві твердопаливні котельні, побудувати або замінити майже 19 кілометрів тепломереж, – розповідає мер Вінниці Сергій Моргунов. – Ми встановили 309 індивідуальних теплопунктів, запровадили систему SCADA, яка дала можливість надати якісну послугу по теплопостачанню і по забезпеченню гарячою водою цих мікрорайонів. Ми забули, що таке пориви і тепловтрати в цих мікрорайонах та щорічно заощаджуємо близько 9 млн кубометрів газу, зменшивши викиди вуглекислого газу в розмірі 19,4 тис. тонн.

Загалом за проєктом з енергоефективності у Вінниці:

– проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону Шимка-Баженова із будівництвом твердопаливної котельні, що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання для мешканців більше 7 тисяч квартир; 
– проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону Зулінського-Київська із будівництвом твердопаливної котельні, що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання для мешканців більше 6,5 тисячі квартир; 
– запроваджено автоматизовану систему керування SCADA, яка контролює модернізовані мережі теплопостачання, ІТП та котельні, і забезпечує при цьому більш стабільне і якісне надання послуг з теплопостачання;
– завершується облаштування 141 індивідуального теплового пункту в мікрорайонах “Вишенька” і “Слов’янка”, що дозволяє вивести з експлуатації 8,2 км аварійних мереж гарячого водопостачання, зменшити втрати теплоносія та підвищити якість надання послуг з гарячого водопостачання споживачам.
Мер додав, що саме швейцарський проєкт надав громаді Вінниці потужний імпульс для розвитку енергоефективності.

– Дякую за гарну співпрацю, яка відбувалася фактично 13 років, і маю надію, що ми і далі будемо ефективно співпрацювати, – каже Сергій Моргунов.

Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Клод Вільд підтвердив, що попри те, що швейцарці співпрацюють із багатьма регіонами України, саме проактивна позиція Вінниці завжди надихала їх на тривалу співпрацю.
– Коли ми починаємо співпрацю, то приходимо не просто так – ми приходимо з грішми і інвестуємо не просто кошти – це кошти наших платників податків. І робимо це тому, що хочемо отримати результат – побачити, як ці гроші приносять процвітання та безпеку. Адже ваше процвітання та безпека – це наше процвітання та безпека. Тому для нас дуже важливо відчувати, що ми співпрацюємо зі справді надійними партнерами, – говорить він. 
За словами Клода Вільда, Вінниця довела, що вона є надійним партнером, який орієнтований на досягнення результату. 

– Під час цієї співпраці ми як швейцарська сторона теж багато чого навчилися, – зауважив він. – І закриваючи проєкт із впровадження енергоефективності, не припиняємо співпрацю з Вінницею – ми продовжуємо наше партнерство у сфері урбаністичного розвитку та децентралізації. Маємо уже збірку історій успіху, і саме на цих історіях будуватимемо наше партнерство та співпрацю. 

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook