Шахтар сенсаційно обіграв Барселону

Донецький Шахтар продовжує збирати колекцію скальпів європейських топклубів. Кілька сезонів тому, «гірники» вже обігрували мадридський Реал, а тепер справа дійшла до іншого іспанського гранда. Завдяки крутій грі та якісному футболу від українського колективу, Барселона вперше у цьому розіграші ЛЧ втратила очки. Команда Хаві після трьох перемог у трьох турах несподівано поступилася Шахтарю і відтермінувала свій вихід із групи. Донеччани натомість значно покращили своє турнірне положення і зберегли шанси на прохід до плей-офф Ліги Чемпіонів.

На початку виїзного матчу із Шахтарем, який, на жаль, проходив на нейтральному полі в Гамбурзі (через усім відомі причини), команда Хаві почувала себе досить комфортно, адже українці відмовилася від агресивного пресингу, а значить створили для «каталонців» їхні улюблені умови. «Гірники» віддали м’яч чемпіонам Іспанії та оборонялися досить великими силами, терпляче чекаючи на шанс у контратаці. Швидкості на старті поєдинку виявилися досить невисокими. Через це підопічні Хаві не створювали моменти пачками, але й не дозволяли Шахтарю небезпечно вибігати вперед при власних втратах м’яча.

У першій четвертині матчу найцікавішим епізодом був зухвалий фол Левандовського. Поляк нахабно врізався у нашого голкіпера Різника, який сміливо почав обігрувати нападника у власній штрафній.

Наступним цікавим епізодом була перша гольова атака «донеччан»: Ярослав Ракицький вирізав свою фірмову передачу на фланг, де Матвієнка відірвався від Кансело, але пробив прямісінько у воротаря.

За п’ять хвилин до перерви вже сам Матвієнко виступив у ролі плеймейкера, розвернувши атаку із лівого флангу на правий. Звідти Гочолеішвілі виконав точну подачу на Сікана – форвард перестрибнув захисників суперника і забив головою.

Цікаво зазначити, що «каталонці» на той момент навіть поступалися за ударами у площину – «0:2». Загалом, попри тепличні умови у футболі низьких швидкостей, перший тайм у Барси вийшов жахливий.

Після перерви Барселона спробувала пришвидшити темп своїх атак. Проте «синьо-гранатові» нічого не могли зробити із глибокою та масованою обороною Шахтаря. Стовідсоткових моментів у Барси не було! Ба більше, іспанці навіть нарвалася на дві контратаки. Спершу Гочолеішвілі, а потім Сікан пробивали з небезпечних позицій, але сейви тер Штегена залишили чемпіона Іспанії на плаву.

Під кінець матчу Хаві пішов ва-банк, зробивши одночасно чотири заміни. Барса почала тиснути з новою силою, але, як і раніше, не вистачало головного – креативу в атаці. «Каталонці» не створювали гольових моментів, а просто перекочуючи м’яч навколо штрафного майданчика господарів.

А на 87-й хвилині Шахтар забив ще раз: Невертон гарно обіграв Кансело та пробив у дальній кут. На жаль, гол бразильського вінгера скасували через офсайд. На цьому поєдинок фактично і закінчився – «1:0».

Після такого сенсаційного результату, Порту, завдяки перемозі над Антверпеном, порівнявся із Барселоною у таблиці (в обох клубів по дев’ять очок). Шахтар йде слідом із шістьма заліковими пунктами, зберігаючи шанси на вихід із групи.

За матеріалами – Ліга Чемпіонів, XSPORT

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook