Україні треба допомогти сьогодні, через 2-3 роки буде пізно — міністр оборони Данії

Країни Північноатлантичного альянсу можуть і мають зробити більше для підтримки України, бо через два-три роки буде занадто пізно.

Про це заявив глава Міноборони Данії Трольс Лунд Пульсен під час 16-го щорічного Київського безпекового форуму.

“Чому я сьогодні тут? Щоб поспілкуватися з народом України та заявити, що ми будемо тут стільки, скільки буде потрібно”, — сказав данський міністр.

Він наголосив, що країни-члени Альянсу повинні працювати на довгострокову перспективу, адже агресія Росії стосується не тільки України.

“росія не зупиниться і піде далі. Якщо сьогодні ми не діятимемо, завтра буде пізно. Сьогодні ключовий фактор — це фактор часу. Через 2-3 роки всім іншим державам буде вже пізно “прокидатися”, — підкреслив Трольс Лунд Пульсен.

Міністр оборони Данії відзначив недостатні витрати деяких країн-членів НАТО на оборону і проблеми європейського військово-оборонного комплексу, зокрема, з виробництвом снарядів.

“Це скандал, що ми не можемо виробляти достатньої кількості боєприпасів. Ми маємо показати Росії, що готові себе обороняти”, — сказав він і закликав країни Заходу прискорити інвестиції у безпеку.

21-22 березня проходить 16-й щорічний Київський безпековий форум, організований для мобілізації трансатлантичної підтримки України.

23 лютого 2024 року Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між державами. У 2024-му військова допомога від Данії становитиме щонайменше 1,8 мільярда євро. Водночас данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 мільярда євро протягом 2023-2028 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook