Сезон тихого полювання відкрито: вже четверо вінничан отруїлися грибами

З початку 2025 року у Вінницькій області зареєстровано три випадки отруєння грибами, під час яких постраждали четверо дорослих. Про це повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Щоб уникнути отруєнь, важливо дотримуватися кількох основних правил.Лікар відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Інна Кудлаєнко розповіла про ризики “тихого полювання”.

Щоб уникнути отруєнь, важливо дотримуватися кількох основних правил безпечного збирання грибів:

  •  Знайте їстівні гриби: це найважливіше правило. Збирайте лише ті гриби, в їстівності яких ви абсолютно впевнені. Якщо є хоч найменші сумніви, краще залиште гриб у лісі. Навчайтеся розрізняти їстівні та отруйні види за їхніми характерними ознаками: формою, кольором, структурою шапок та ніжки, наявністю кілець, запахом. Використовуйте довідники та атласи грибів.
  • Не збирайте занадто молоді або старі гриби: молоді гриби часто ще не мають усіх характерних ознак, що ускладнює їх ідентифікацію. Старі гриби можуть накопичувати токсини або мати ураження пліснявою, тому стають небезпечними, навіть якщо вони їстівні.
  • Уникайте збору грибів біля доріг, промислових підприємств і сміттєзвалищ: гриби, як губка, вбирають у себе токсичні речовини з навколишнього середовища – важкі метали, пестициди, радіонукліди. Навіть їстівні гриби, зібрані в забруднених зонах, можуть стати причиною отруєння.
  • Не пробуйте гриби на смак у лісі: навіть маленький шматочок отруйного гриба може викликати важке отруєння.
  • Збирайте гриби в кошик: не використовуйте поліетиленові пакети. У них гриби швидше псуються, “задихаються” і виділяють токсичні речовини, навіть якщо вони їстівні.
  • Ретельно оглядайте кожен гриб: перевіряйте наявність червивих ділянок або пошкоджень.
  • Обов’язково піддайте гриби термічній обробці: гриби вимагають попередньої термічної обробки – варіння та обов’язкового зливання першого відвару, а деякі види грибів слід варити кілька разів.

Симптоми грибного отруєння можуть з’явитися як через 30 хвилин, так і через 1-2 доби після вживання. Це залежить від виду отруйного гриба та кількості спожитих токсинів.

Найчастіші ознаки отруєння:
• Нудота й блювання
• Сильні болі в животі
• Діарея (пронос), часто з кров’ю
• Запаморочення, головний біль
• Слабкість, загальне нездужання
• Підвищення температури тіла
• Холодний піт
• Зниження артеріального тиску
• При отруєннях деякими грибами (наприклад, блідою поганкою) можливі галюцинації, судоми, порушення зору, ураження печінки й нирок.


Що робити в разі отруєння грибами?

1. Негайно викликайте швидку медичну допомогу (103), якомога точніше опишіть симптоми. Що раніше буде надана допомога, то більше шансів на повне одужання.
2. Ніколи не ігноруйте симптоми отруєння, навіть якщо вони здаються легкими: отруєння грибами може призвести до незворотних уражень внутрішніх органів.


Наслідки отруєння:
• Важке ураження внутрішніх органів: особливо печінки, нирок, нервової системи.
• Інвалідність: у деяких випадках ураження можуть бути настільки серйозними, що призводять до довічної інвалідності.
• Летальний результат: отруєння деякими видами грибів (наприклад, блідою поганкою) у більшості випадків смертельні – навіть у разі своєчасної медичної допомоги.

Пам’ятайте: жоден гриб не вартий смертельного ризику. Краще утриматися від збирання невідомих грибів (або взагалі від збирання будь-яких грибів), ніж ризикувати своїм здоров’ям та життям. Бережіть себе!

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook