Підлітки з «Гармонії» училися готувати подільські страви

Учасники літнього підліткового табору реабілітаційного центру «Гармонія» 19 серпня учились готувати. Навчання відбувалося на базі Вінницького Центру професійно-технічної освіти №1.

У лабораторії кухарів підлітки разом із вінницькою гастроблогеркою Оленою Павловою готували страви подільської кухні. Саме ці страви будуть представлені у соціальному ресторані «Коцюбинський 220», відкриття його трохи змістилося у часі через пандемію.

– Це був, фактично, практикум. Ми не лише вчили молодих людей готувати, а й разом робили певні розробки, – розповіла авторка проєкту Олена Павлова. – «Коцюбинський 220» буде перше соціальне підприємство, спрямоване на працевлаштування людей з інвалідністю. 80% прибутку йтиме на реалізацію громадських проєктів. Люди з «Гармонії» вже залучені до ресторану, ми проводимо для них багато майстер-класів, щоб вони зрозуміли і відчули, що таке справжня робота на кухні.
Директорка Центру реабілітації «Гармонія» Олена Чорнобривенко пригадує, що коли тільки починали говорити про соціальний ресторан, вона часто зустрічалась із нерозумінням.

Нас запитували, як ми збираємось пускати людей на кухню, мовляв, це небезпечно. Ок, але люди з інвалідністю можуть бути не тільки обслуговуючим персоналом, вони можуть ще щось робити, – наголошує Олена Чорнобривенко. – Хтось працює на кухні, хтось – на залізниці. Для того, аби грав оркестр, мають грати різні інструменти.
Вона додає, що працедавці часто думають, що організувати простір для роботи людей з інвалідність дуже складно.

– Так, це не просто, але ж не настільки. Буває, що від людини без інвалідності більше проблем, – розмірковує Олена Чорнобривенко. – А «Коцюбинський 220» – це, сподіваюсь, буде хороший приклад. Звичайно, ми будемо відбирати, навчати. Як Центр реабілітації, беремо на себе таке зобов’язання: якщо наша людина прийшла на роботу і з чимось не може впоратися, то ми будемо підтягувати. У нас є педагоги, психологи, фізичні реабілітологи. Наша задача, щоб людина з інвалідністю була настільки ефективна, наскільки вона може.

Навчання кухарській майстерності – лише один день із життя літного табору «Гармонії». Він проходить уже втретє, щороку програму трохи змінюють і намагаються зробити кожен день насиченим.

Познайомилися з професіями

Молоді люди з «Гармонії» познайомились з професіями, яких навчають у центрі професійно-технічної освіти № 1. За словами Валерія Дякова, директора навчального закладу, якщо у людини немає медичних протипоказань, то вона може опанувати будь-яку професію. До того ж, у майстернях закладу є адаптовані робочі місця, за якими зручно працювати, навіть якщо людина на візку.

Підлітки особливо зацікавились професіями ювелір-монтувальник і ювелір-закріплювач, їм сподобалися наші виробничі майстерні. Можна регулювати висоту і у зручних умовах обробляти поверхню ювелірного виробу, виконувати монтувальні роботи. Діти спробували все, що можна, робити без спеціальної підготовки і попередніх інструктажів, – розповів він.

Авторка – Дарина ДІДИК

Нагадаємо, для «соціального» ресторану «Коцюбинський 220» у Вінниці шукають приміщення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook