Що за дивак на окружній вимагав депортації?

Дивакуватий мандрівник Роман знову з’явився у Вінниці. Чоловік, який минулого четверга самотньо стояв з речами і розклав маленьке вогнище біля окружної, може і не привернув би великої увагу. Утім, поряд з собою він розмістив саморобний плакат – на шматку картонки від руки було написано, що він: терміново вимагає депортації із України «в русскаго толка стороны».

Усі пожитки Роман склав біля себе


Поява журналістів чоловіка знітила. Але потім він все ж розговорився. Каже, у Вінниці він уже вдруге. Зараз оселився тут, і на той бік дороги поки не переходив, але планує це зробити. Спав тут же неподалік, під деревом. Того дня їв мівіну, а ще збирав гриби. Уже холодно, тож одягнув ще одну куртку.

-Люди допомагають? – запитую.
-Та в кожного свої проблеми і турботи, – і у цій відповіді образи немає.

Роман каже, що соромиться назвати, з якого міста. Але згадує, що ті ж гриби навчився збирати на Західній Україні. Розповідає: що багато років жив у Канаді, там його взяли у заручники, бо… боровся за права корінних мешканців. Мовляв, за тих обставин і травмував око…

Така відповідь вперше наштовхнула на думку, що у чоловіка проблеми. Наступна відповідь цю думку укріпила.


-А знаєте, що у Росії шаман йшов з Путіна диявола виганяти? Правда, шамана цього арештували.
-Ну значить, духа він прогнав…
-А ви не боїтеся їхати у країну, де диявола виганяють?
-Навпаки, треба допомогти…


Роман уже був героєм телевізійних сюжетів. Тоді його фото з’явилося у соцмережах, і підтвердилося, що він справді жив у Канаді. Утім та канадська історія виявилася зовсім іншою. Коли телевізійники знімали сюжет про дивакуватого мандрівника, він збирався до моря, мав намір збудувати там вігвам і жити у ньому, писати картини. Тепер, як бачимо, його плани змінилися – Роман каже, що хотів би купити білет у Росію.
-А ви можете допомоги грішми на білет? – недовірливо запитує він.
Із документів у Романа є закордонний біометричний паспорт. Документ разом з іншими паперами акуратно складений у невеличку сумочку із застібкою. Чоловік родом із Закарпаття. Пам’ятає і чітко називає своє прізвище. Але з розповіді Романа і з того, що він каже, зрозуміло – йому потрібна допомога, можливо, психіатрична. Утім, як це зробити – поки не зрозуміло. Про це мали б потурбуватися родичі чоловіка, і вони у нього, як виявляється, є. Між тим Роман живе на вулиці…

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook