Шахраї хотіли нажитися на хворобі вчительки

Про те, що сільська вчителька Ніна Галузяк (Пона) потребує допомоги для операції на серці, у Фейсбук написала волонтерка Наталя Вершко.
Ніна Михайлівна – вчителька з 40-річним стажем із села Стрільники Шаргородського району. У неї проблеми з мітральним клапаном (для підтвердження діагнозу Наталя надає обстеження і рекомендації лікарів). Для операції на серці потрібно 200 тисяч гривень – для жінки це нереальні кошти.

– Вартість лікування може коливатись, в залежності від того чи потрібно їй буде протезування клапана чи ні. Це стане відомо лише під час операційного втручання. Сюди ж мінімум три дні реанімації вартістю 60 тисяч гривень. І три місяці післяопераційної терапії – зрозуміло точно, що то десятки тисяч, – зазначає Наталя. – Ніна Михайлівна – звичайна сільська вчителька. Моя, до речі, класна керівничка. Виховала десятки особистостей, мобілізація яких, зараз дуже необхідна заради порятунку її життя. Тому прошу всіх, кого вона навчала, всіх, хто її знає, її колег, усіх односельчан та просто небайдужих людей включитись в будь-яку можливу допомогу.

Уже за кілька днів Наталя дізналася, що текст її звернення був використаний в одній із вінницьких груп у соцмережі. Шахраї змінили тільки номер картки. Наталя розповіла це у новому пості і закликала всіх скаржитися на сторінку особи, яка поширила неправдиву інформацію.

Інформацію про збір коштів на лікування сільської вчительки використовують шахраї. Інформація ідентична, що й у мене на сторінці, відповідає дійсності, а от номер картки – зовсім інший. Оголошення розміщують по всіх групах, сторінка автора фейкова, її створили для видурення грошей. Будь ласка, перевіряйте інформацію по картці, – звернулася Наталя до людей у мережі.

У поліції розповідають, що інтернет-шахрайства зараз дійсно непоодинокі.

– У поліцію з початку року надійшло 650 заяв з приводу різного роду шахрайств. Таких, що пов’язані з інтернетом, зареєстровано 152. З них 136 стосуються дзвінків з «банківських установ », коли довірливі люди називали стороннім особам свої дані. 36 заяв було від людей, яким телефонували з повідомленням про те, що ніби то «їхній син зараз у поліції» і вимагали гроші, – розповіла Ірина Добровольська, заступниця начальника відділу комунікації ГУ НП у  у Вінницькій області.
Із 650 заяв про шахрайства наразі 344 кримінальні справи перебувають у суді, тобто близько 40% випадків розкрито.

До речі, ось справжній номер картки, куди збирається благодійна допомога для вчительки: 4149 4393 1394 9210 – на ім’я Галузяк Ніна Михайлівна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook