Про премію директору водоканалу і не тільки

Резонансним стало повідомлення про те, що директор вінницького водоканалу Олександр Чернятинський отримає… не догану, а премію. Через понад 50-мільйонні борги за електроенергію цього комунального підприємства обласної ради, вінничани уже не тиждень і не два – наче на пороховій діжці. Це при тому, що майже 98% містян справно платять за воду і водовідведення. Але то «Енера», то «Вінницяобленерго», а то і обидва ці приватні підприємства одразу регулярного повідомляють про відключення «Вінницяводоканалу» від електропостачання. І раз – уже відключили, 9 жовтня. Нещодавно рішенням господарського суду водоканал зобов’язали сплатити обленерго майже 27 мільйонів гривень боргу… Аби витягнути КП «Вінницяоблводоканал» з цієї боргової ями – впряглися і місто, і область, виділяючи фінансову допомогу боржнику, мільйонами.

…І ось на тлі усього цього на засіданні постійної комісії Вінницької обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм директору підприємства-боржника погоджують премію… За які заслуги Олександр Чернятинський має її отримати – «Місто» звернулося за коментарем до голови бюджетної комісії облради Геннадія Мазура. Але розмова вийшла трішки ширшою.

 

-Є положення про преміювання керівників комунальних підприємств, яке затверджене рішенням сесії обласної ради ще у 2012 році. Тому коли керівник КП виконує усі умови: щодо виконання фінансового плану, щодо відсутності простроченої кредиторської заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами, щодо відсутності заборгованості по заробітній платі, щодо відсутності порушення трудової дисципліни, щодо виконання рішень сесій обласної ради… комісія ухвалює відповідне рішення, – каже Геннадій Мазур. – Я не бачу жодних проблем по відношенню до керівника КП «Вінницяоблводоканал» Чернятинського Олександра Дмитровича, щоб не виплачувати йому премію. Тим більше, що за моєю інформацією, ще за попередній періоди керівник собі цю премію ще не нарахував і не виплатив. Адже ви знаєте, яка ситуація склалася із погашенням заборгованості за електроенергію. Тому керівник акумулює усі наявні фінансові ресурси для погашення цієї заборгованості, аби Вінниця була з водою.

-Водоканал підприємство обласне комунальне…

-Ситуація на сьогодні така. Це не проблема нашого підприємства «Вінницяоблводоканал», тому що тарифи водопостачання та водовідведення затверджує ліцензіат, у даному разі НКРЕКП, – розуміє ще не занчене запитання Геннадій Мазур. – Це соціальне питання для держави, і усі попередні роки Національна комісія затверджувала економічно необґрунтований тариф, який практично покривав на 79% собівартість водопостачання. Тобто підприємство витрати несе, а споживачі платять меншу суму за водопостачання і водовідведення. Відповідно зростає заборгованість. Але у кінці року держава в особі Кабінету Міністрів мала компенсувати цю різницю в тарифах. І як зазвичай, коли не вистачає цих коштів у державному бюджеті, була заборгованість держави комунальним підприємствам. Не компенсовували або компенсовували не в повному обсязі. Тож наше комунальне підприємство не могло розрахуватися за електроенергію. На сьогодні близько 50 мільйонів гривень винна держава різниці у тарифах КП «Вінницяоблводоканал». Тобто питання в іншому: якби була компенсація різниці у тарифах – була б погашена заборгованість по електроенергії, не було б жодних питань і ми б з вами не спілкувалися на цю тему в цьому кабінеті.

-Давайте подивимось на ситуацію ширше. Закон про ринок електроенергії був ухвалений рік тому. Але за увесь цей час я не пам’ятаю, щоб на сесії облради депутати якось комплексно розглянули ту проблему, яка може виникнути. Це трималося рік. І в якийсь момент підприємство стає перед проблемою: 100% передоплата, яку і вимагає ринок електроенергії, не компенсація в тарифах і борги, які бозна звідки тягнуться. І це все падає на голову споживачів, які справно платять за воду.

-Ви повинні зрозуміти… які дискусії точилися і з громадськістю, і у Верховній Раді щодо ухвалення чи не ухвалення у цій редакції Закону про ринок електроенергії. Ви чудово розумієте, що на сьогодні пролобіювали інтереси певних політичних сил, певних олігархів, що підприємства ЖКГ мають робити передоплату за ще не спожиту електроенергію. В деяких країнах Європи також є передоплата, але по питанню ЖКГ – ці підприємства потрібно було вивести в окремий розділ, тому що це соціальне питання. І не можна сьогодні, знаючи проблему непогашеної заборгованості по різниці у тарифах вимагати у цих підприємств ще й передоплату за електроенергію! От у цьому питанні я не на боці Закону про ринок електроенергії для підприємств ЖКГ. Якби держава компенсувала усі свої зобов’язання за різницю у тарифах цим підприємствам і потім ввела Закон про ринок електроенергії – тоді можна було б про щось говорити. Щодо цих підприємств, я думаю, це питання (ринку електроенергії – Авт.) не на часі.

-Але все-таки депутати на сесії це питання не піднімали. Піднімали питання: очисних споруд, поганої якості води… Але не фінансової ями, в яку потрапить підприємство.

-Ви не праві. Моя особиста ініціатива, як депутата обласної ради і як голови бюджетної комісії – проект рішення, за який проголосували депутати на сесії. Ми внесли зміни до програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області – 10 млн грн з обласного бюджету ми виділили на компенсацію і погашення заборгованості водоканалу, щоб він компенсував її перед «Вінницяоблтеплоенерго». Ми пішли назустріч у 2015 році. Зробили переуступку боргу – «Вінницяоблводоканал» підписав її із «Вінницяміськтеплоенерго» і «Вінницяоблтеплоенерго». На сьогодні близько 30 мільйонів «Вінницяміськтеплоенерго» винне водоканалу. Наше обласне комунальне підприємство винне водоканалу близько 20 мільйонів, там є певна розстрочка і вони графік погашають. Ситуація, вибачте мене, вирішується. І депутати обласної ради у проекті рішення про обласний бюджет на 2020 рік закладають близько 10 мільйонів гривень фінансової допомоги КП «Вінницяоблводоканал». Так що ви тут не праві, ми в цьому напрямку працюємо.

-А який розмір премії директору водоканалу?

-40% від посадового окладу. Це й не премія, яка має бути. Це премія усім керівникам комунальних підприємств.

-Я правильно зрозуміла, що попередню премію директор водоканалу ще не отримав?

-Фізично він її не отримав. Тобто ця премія нарахована. Але вона ще не виплачена. Тому що погашається заборгованість.

-Водоканал – комунальне підприємство обласної ради. Голова обленерго, підприємства яке судиться з водоканалом, – депутат обласної ради (Андрій Поліщук – Авт.). Не можна цих людей якось сконтактувати, щоб вони домовилися – на користь споживачів?

-Ви ж розумієте, що «Вінницяобленерго» – це приватна компанія. І керівник приватної компанії працює за трудовим контактом, він найнята людина і однозначно виконує вказівки власника. Він – людина залежна від цієї ситуації, яка склалася. А власник ніколи не подарує кредиторську заборгованість, тим більше комунальному підприємству. Він заставляє, він шантажує, що цьому підприємству, засновником якого є Вінницька обласна рада, може допомогти обласний і міський бюджет… Тому і виникає така ситуація, я вважаю, натягнута ситуація.

-Але хоч розмова між цими керівниками відбувалася?

-Аякже! У щоденному режимі, за моєю інформацією. Я думаю, що між ними особисто нормальні і хороші стосунки. А як між керівниками… один – боржник, а другий – кредитор.

-Ви знаєте, що деякі депутати обласної ради говорять про те, що водоканал спеціально введено у борги. Мовляв, ще рік тому підприємство було з прибутком, а зараз у серйозному мінусі.

-Я не сказав би, що там заводять борги. Як голова бюджетної комісії, ми постійно моніторимо інформацію щодо фінансово-господарської діяльності цього підприємства. Раз у квартал ми розглядаємо фінансові звіти, тому що щоквартально нам звітують комунальні підприємства. І ситуація попередніх років введена не міською чи обласною владою, а НКРЕКП. За моєю інформацією, на 2020 рік уже може бути затверджений економічно обґрунтований тариф для нашого комунального підприємства. І ми у 2020 році уже отримаємо прибутки від діяльності водоканалу і одночасну сплату податків до обласного і усіх інших бюджетів.

-Але рік чи два тому водоканал був у плюсі? Чи завжди так балансував…

-Балансував біля нуля. Вони отримують прибуток від іншої операційної діяльності. Від водопостачання та водовідведення у них збиток, а від надання інших послуг у них є прибуток. Мережі, під’єднання – це прибуток… І вони старалися завжди шукати інші шляхи, інші доходи, щоб перекривати збиток, який виходить від водопостачання та водовідведення. Підприємство працює. І як раз у цьому напрямку керівник підприємства заслуговує на премію.

-Про премію чи радше надбавку до посадового окладу, але уже іншому керівнику – директору плисковецького психоневрологічного інтернату. Це рішення було ухвалено обласною радою, серед керівників, яким було додано 50%, був директор плисковецього  інтернату, скандал з яким прогримів на усю Україну. У світлі цих подій може слід більш ретельно вникати у кожен пункт рішень?

-…У мене була розмова з уповноваженим з прав людини Валерієм Ольховим. Ми спілкувалися не тільки по плисковецькому інтернату, а й по інших інтернатних закладах. А саме преміювання… У нас кожного року проходить оцінка діяльності керівників комунальних закладів – і не завжди може депутат і голова бюджетної комісії вникнути в ситуацію, яка може бути… У нас 212 комунальних закладів і установ. Наскільки можна вникнути в діяльність кожного? Вінницька обласна рада управляє власністю. А управління галуззю  – це делеговані повноваження, які покладені на облдержадміністрацію. Є профільні департаменти. У цьому разі – це департамент молодіжної і соціальної політики.

-Але вони як раз і виявили порушення.

-Керівник звільнений із займаної посади. Ми розглядаємо: чи доцільне взагалі існування цього інтернату. Там ситуація склалася у самому колективі… Там же не тільки один керівник це робив, робили і люди, які причетні до цієї ситуації. Тому розбираємося із самим колективом. Питання дуже складне і дуже неприємне. Воно набрало розголосу на усю Україну.

-До речі, керівник інтернату звільнений за згодою сторін.

-Так, написав заяву. Ви ж чудово розумієте, що він міг би не написати цю заяву, і Вінницька обласна рада ще б судилася, шукала механізми для звільнення. Необхідно було б дати дві догани протягом місяця, треба дві сесії зібрати. Можна було з юридичного боку шукати ще інші рішення.. Але добре, що написав заяву за згодою сторін. Хай йому дають оцінку правоохоронні органи.

-Питання повернення «премії» не стоїть?

-Це неможливо. Премія виплачена ще на початку року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook