Зміцнення гривні

Підводні камені по курсу для національної валюти

Українська гривня зміцнилася щодо долара, встановивши чотирирічний рекорд та спростувавши песимістичні прогнози. Іноземці дедалі більше цікавляться українськими облігаціями внутрішньої державної позики, українські заробітчани – привозять більше валюти з-за кордону, а ціни на газ, метал і зерно на світових ринках – сприятливі для України. Так, на прохання “Радіо “Свобода”, пояснюють ситуацію фахівці Нацбанку та недержавні експерти.
Частина експертів та деякі політики прогнозували проблеми з фінансовою стабільністю після зміни влади в Україні. Однак після перевиборів президента і Верховної Ради збереглися і керівництво Міністерства фінансів, і тенденція до укріплення гривні.
Цей тренд переважив навіть сезонні тенденції: наприкінці року долар та євро в Україні дорожчали, а гривня – падала через витрати валюти на імпорт газу та інші чинники. Так було багато років поспіль, до 2019 року.
Завдяки яким чинникам українська валюта демонструє рекорд міцності? Із цим запитанням “Радіо “Свобода” звернулося до керівництва Національного банку та до експертів.
Отже, причини зміцнення гривні на думку Наіонального банку України та незалежних експертів:

  • Іноземці продовжують цікавитися облігаціями України. Вони купують їх за гривні, для цього продають іноземну валюту в Україні, створюючи її надлишок.
  • Іноземні кредитори та інвестори традиційно збільшують інтерес до України після виборів: новий президент і склад парламенту попервах мають “кредит довіри”
  • Україна виростила рекордний врожай зернових та отримує валюту від його експорту на тлі вигідних світових цін
  • На світових ринках – сприятлива ситуація для української металургійної продукції
  • Українські трудові мігранти привозять більше валюти з-за кордону
  • Український IT-сектор заробляє дедалі більше, нарощуючи експорт своїх послуг.
  • На тлі цих тенденцій – імпорт зростає досить повільно, а інвестори – не поспішають виводити за кордон свої дивіденди
  • Золотовалютні резерви України поступово зростають, і зараз перевищили 21 мільярд доларів
  • Міжнародний валютний фонд, попри складні переговори, наразі не відмовляється від співпраці з Україною
  • В Україні дещо поліпшилася ситуація з платіжним балансом і дефіцитом бюджету
  • Нинішнє зміцнення гривні – це неприродна ситуація, стверджував в ефірі “Радіо “Свобода” економіст Олег Пензин. Він схиляється до песимістичного розвитку подій.
    “Торік заробітчани перерахували до України 12 мільярдів доларів, за статистикою НБУ. А за даними Світового банку – 14. Це явно гроші не інвестиційні. Це гроші, які прийшли до України та пішли на збільшення споживання. Ми з вами сидимо на такій собі стисненій пружині. І якщо так звані “портфельні інвестори”, а простіше кажучи, спекулянти, не дай Бог, чомусь змінять своє ставлення до ОВДП та почнуть з них виходити – матимемо дуже стрімке падіння”, – допускає Олег Пензин.

Коментарі експертів:

Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко:

Наша експортно орієнтована економіка половину свого внутрішнього валового продукту отримує від експорту. Тому будь-яке зміцнення гривні означає зниження конкурентоздатності наших експортерів, а це автоматично є негативним імпульсом для нашого економічного росту.

Редактор журналу “Гроші” Олександр Крамаренко:

Дохідність по облігаціях залишається достатньо високою і нерезиденти – кредитори та інвестори – вбачають для себе велику вигоду. Вони завозять в країну валюту, яку продають на ринку, щоб отримати гривню для купівлі цих облігацій. На ринок потрапляє надлишок валюти, і ми бачимо ситуативне укріплення гривні.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса:

Критично важливо зберегти співпрацю з МВФ. Адже на ній тримається макроекономічна стабільність України. Чи станеться щось із гривнею, якщо ми побачимо світову фінансову кризу? Так, станеться. Але прогнозувати світові кризи – невдячна річ.

“Місто” запитало у читачів: “Як довго, на вашу думку, ще протримається міцний курс української гривні?”

Катерина, медична сестра:

Я помітила, що зазвичай курс стрибає восени й ближче до свят. Думаю, що це триватиме до Нового року.


Богдан, копірайтер:

Думаю, що ця тенденція збережеться на найближчі півроку. Стабільна гривня – запорука нашої економіки.


Богдан, зварювальник:

Якщо враховувати, що все дорожчає, то це ненадовго. Знаю, що аграрії продають свої урожаї за долари, тому й гривня поки що тримається на плаву.

Крістіна, студентка:

Скоро ця “бульбашка” лусне. МВФ не виділяє грошей на виплату зовнішніх боргів, а те, що гривня ще тримається – фантастика.

Анна, медична працівниця:

Сьогодні чула, що курс гривні знову знизився на кілька копійок. Сподіваюся, що хоча б до Нового року.

Підготував Максим Зотов



Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook