Володимир Гройсман про закон про ринок землі: а де тут люди, де тут український інтерес?

Усі дискусійні питання, які є в Україні, зараз потрібно відкласти.

– Я вважаю, що дуже важливі питання в карантинному режимі ухвалювати не потрібно, – заявив екс-премʼєр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю в ефірі телеканалу «Україна 24».

Він зауважує, що в існуючому законопроєкті про ринок землі, який розглядається парламентом, закладена величезна помилка, яку в разі ухвалення закону, виправити буде неможливо, а докапіталізація країни буде разовою.

– Якщо він зараз так пройде – це концентрація землі в одних руках, 10 тисяч гектарів, – пояснив Володимир Гройсман. – Я вам точно можу сказати, що ці мільйонери-мільярдери, які хочуть купити землю, знайдуть 20-30-50 підставних фізичних осіб, закружать їх договорами, самі будуть нею володіти і управляти, а потім заберуть їх як заставу і сконцентрують у себе 100, 200, 300, 500 тисяч гектарів землі. У мене питання: а де тут люди, де тут українці, де тут український інтерес?

На посаді прем’єр-міністра України Володимир Гройсман пропонував модель і ідеологію відродження в Україні фермерського класу. Такий підхід був прийнятним для аграріїв, його погодили з міжнародними партнерами і Світовим банком.

– Чому відхилилися від цієї моделі – я не знаю, – зауважує Володимир Гройсман. – Моя ідеологія в наступному – треба відродити фермерський клас. Фермер, як фізособа, може придбати 200 гектарів землі. Не вистачить 200, добре – 500. В одні українські руки. Без іноземців, без юридичних компаній. Одночасно буде створений національний фонд, в якому кожен фермер міг би взяти на 25 років кредит під купівлю 200-500 га землі. Кредит в гривні, відсоток на рівні інфляції. Крапка. Скооперуються дві-три родини, отримують 2-3 тисячі гектарів землі. Вони почнуть працювати на своїй землі, а не полуниці збирати по інших країнах.

Водночас Володимир Гройсман каже, що ринку землі Україні не уникнути.

– Питання, якому вигляді він буде. Якщо самоціль держави продати землю і в цьому є ідеологія ринку землі – я категорично проти, – наголошує він. – Я вважаю, що продавати землю і вважати це реформою не правильно категорично. Ми можемо так відкрити ринок, щоб відродився фермерський клас в Україні. Вважаю, що це фундаментально важливо для розвитку національної економіки.

За словами Володимира Гройсмана, на сьогодні в агропромисловому комплексі України  задіяні близько 3-ох мільйонів людей, а сам АПК з переробкою формує 17-18% ВВП країни. В разі, коли землю скуплять великі компанії, це загрожуватиме для людей безробіттям.

– Компанії будуть працювати над збільшенням продуктивності і зменшенням собівартості. Засіяли автоматизовано, зібрали автоматизовано, – каже Володимир Гройсман. – Де тут люди? Тут людей уже не буде.

Натомість, наголошує він, відродження фермерства у поєднанні із децентралізаціє, результати якої уже відчули громади, стане сильним підгрунтям для розвитку країни і економіки.

Щодо вимог міжнародних партнерів і МВС про відкриття ринку землі, то Володимир Гройсман каже, що для цього є діалог.

– Прохань від партнерів може бути безліч. Коли я вів ці переговори, була взагалі ідея відкриття ринку землі. Взяти і відкрити. І призвести, я вважаю, до незворотних втрат. Але для того є діалог, і ми домовилися, – зауважує він.

Проект закону про вільний обіг земель сільськогосподарського призначення наразі перебуває на другому читанні у Верховній Раді і може бути остаточно проголосований наприкінці березня – початку квітня. Між перший і другим читанням до документу подали понад 4000 правок, які розглядають за повною процедурою. Питання введення ринку землі є однією з умов продовження співпраці України з ключовим кредитором – Міжнародним валютним фондом. Разом з тим, за даними соціологічних досліджень наразі дві третини українців не підтримують введення вільного обігу земель.

Нагадаємо, на зустрічі з міністром Миловановим аграрії Вінниччини виступили проти ринку землі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook