Вінницький - один із найпідходящих для вирощування амаранту регіонів

Амарант дуже любить сонце, тому, звичайно, кращими для нього є південні області. Проте, ґрунти цих регіонів дещо бідні, тому, ідеальними для вирощування амаранту вважаються Дніпропетровська, Кіровоградська, Черкаська та Вінницька області.

Про це в матеріалі «Вирощування амаранту в Україні націлене на переробку та експорт» на Kurkul.com розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

При виборі регіону для вирощування амаранту фахівець також радить звернути увагу на вибір сорту культури. Вітчизняна селекція представлена такими сортами, як Харківський-1, Студентський, Ультра, Лєра та інші. Новачкам Олександр Дуда рекомендує починати з сорту Лєра.

«Наразі в Україні також представлено не більше 5% іноземних сортів амаранту. Є непогані сорти російської селекції, а також високоврожайні гібриди американської селекції, але в Україні присутні 19 вітчизняних гібридів, які мають попит у аграріїв», — відзначив голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

Зі слів Олександра Дуди, наразі амарантом засіяно близько тисячі гектарів, проте посівна кампанія триває, тож загальна площа сівби очікується на рівні 2 тис. га.

«Це дещо менше за минулорічний результат — 3800 га, — проте це не крок назад у розвитку амарантової галузі України. Хоч площі цьогоріч менше, валовий збір очікується вищим. Середня врожайність амаранту становить близько 2 т/га, однак цей показник не є найвищою врожайністю цієї культури. Потенціал сортів розрахований на 4 тонн насіння з гектара. При цьому, ціна тонни амаранту коливається в межах 20-25 тис. грн», — підсумував експерт.

Нагадаємо, Вінницька область – беззаперечний лідер за вирощуванням ягід в Україні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook