У Вінниці провели індексацію пенсій з 1 травня

Під час брифінгу 6 травня начальниця ГУ Пенсійного фонду України Олена Корчака розповіла про перерахунок пенсійних виплат у Вінницькій області. Вона зазначила, що індексація проводиться вже вдруге і такі перерахунки дали можливість збільшити середню пенсійну виплату на 200 грн 90 копійок (понад 8%). Тобто, загальна сума розміру пенсійних виплат збільшилася на 9% або на 100 млн грн.

-Цей перерахунок передбачений законом України про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. З 1 квітня поточного року Кабмін прийняв дату індексації 1 травня і коефіцієнт 11. Хочу нагадати, що коефіцієнт, на який здійснюється індексація, складається з 50% індексу зростання споживчих цін і 50% зростання середньої зарплати за попередній рахунок, – розповідає Олена Корчака. –  Ця процедура важлива, оскільки торкається великої кількості пенсіонерів. А також, це єдиний масовий перерахунок, який стосується пенсійних виплат. Це не перерахунок доплат і надбавок. Загальна пенсійна виплата змінюється внаслідок того, що змінюється середня заробітна плата.

Вона зауважила,  що така індексація проводиться вже вдруге в державі для пенсіонерів, розмір пенсій яких стосується перерахунку середньої зарплати в Україні.  Його застосовували при обчисленні розміру пенсій до 2017 року. 

-Минулого року ми проіндексували його на 17%, а цього року на 14%. В результаті середня зарплата, яка застосовується при обрахунку пенсій, переважно складає 4880 грн 83 коп, – наголосила Олена Корчака. – Хочу зазначити, що у 2018 році середня зарплата складала 5377 грн 90 коп, в 2019 році – 6188  грн 89 коп. У 2020 році, якщо пенсіонер вперше звертається за призначенням пенсій, то йому застосовують середній показник заробітної плати за попередніх три роки – це 7 763 грн. Ми сміливо можемо називати перерахунок або індексацією, або осучасненням тих виплат, які були призначені до 1 січня 2018 року.

У розрахунку беруть участь ті пенсії, які розраховуються відповідно до формули: середня зарплата в Україні за попередніх три роки, коефіцієнт зарплати і коефіцієнт стажу. В кожному випадку останні два показники індивідуальні, тому розмір підвищення теж визначається індивідуально, наголошує Олена Корчака.

-Всі ці перерахунки переважно зроблені автоматично за матеріалами пенсійних справ. Якщо у нас є 435, 4 тисячі цивільних пенсіонерів з Вінницької області, то 403, 2 тисячі пенсійних справ ми переглянули(92,4%). З них 331 тисяча пенсіонерів (82%) отримали підвищення, а середній розмір підвищення склав 188 грн 28 коп.

Цей масштабний перерахунок торкнувся пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, по інвалідності, через втрату годувальника, згідно закону про загальнообов’язкове державне страхування, військовослужбовці строкової служби (якщо їх пенсії обраховані з урахуванням заробітної плати), ліквідатори ЧАЕС (якщо їх пенсійні виплати розраховані за зазначеною формулою). Тобто, всім громадянам, у кого працює формула, здійснено перерахунок.

-Є категорія пенсіонерів, яких перерахунок не торкнувся. Це особи, яким пенсію вперше призначено у 2018-2020 роках та пенсіонери, які отримують пенсійні виплати за так званими «спеціальними» законами. Тут є нюанас, адже такі пенсії обраховуються з двох складових: трудова пенсія, а друга частина розраховується згідно «спеціального» закону, – підкреслила Олена Корчака. – З досвіду індексації є багато випадків, коли людям вигідніше отримувати трудову пенсію, а не спеціальну. Індексацію ми переважно проводили автоматично,  але справи категорій колишніх працівників місцевого самоврядування, науковців, держслужбовців, журналістів наразі самостійно переглядаємо.  Аби з’ясувати чи доцільно перевести таких громадян на трудову пенсію. Наразі ми переглянули 412 осіб, яким це вигідно, 374 особи ми перевели автоматично.

Олена Корчака зазначає, що можна звернутися у Пенсійний фонд, аби повернутися на пенсію за спеціальним законом. У контакт-центрі можна отримати консультацію про доцільність переводу.

-Є ряд громадян, яким це буде вигідно. Але лише за умови до нарахування страхового стажу. Наприклад, держслужбовець звільнився з державної служби і продовжував працювати. Тоді ми страховий стаж не нараховували, бо цей вид пенсії цього не передбачає, а от при переході на загальну пенсію, доцільно нарахувати такий стаж, – підкреслила вона.

Нагадаємо, понад 42 тисячі ветеранів війни Вінниччини отримали разову грошову допомогу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook