Стримати трудову міграцію

Чи здатна це зробити Україна?

Тимчасова заборона для українських “заробітчан” залишати країну – помилка влади у Києві. І чим швидше вона це визнає, тим краще буде для всіх, вважає український журналіст і політичний оглядач Сергій Руденко.

“Уряд України тимчасово заборонив виїзд за межі держави трудових мігрантів. Офіційна версія – турбота про здоров’я “заробітчан” в умовах пандемії COVID-19. Сотні тисяч українців, які працювали в Європі і повернулися в країну через коронавірус, раптом опинились у заручниках політики влади в Києві, суть якої можна описати як “нікого не впускати і нікого не випускати”. Ігноруючи конституційне право українців на виїзд за кордон і прохання європейських країн дозволити виїхати гастарбайтерам, Україна перетворюється в міні-СРСР зі своєю “залізною завісою”, – читаємо у коментарі оглдача до видання “Deutsche Welle”.

Рік тому в інавгураційній промові Володимир Зеленський розповів про свою мрію – щоб українці, які були вимушені виїхати з країни у пошуках кращої долі, повернулися додому. Тоді президент обіцяв перетворити Україну на країну великих можливостей, у якій своє місце знайдуть і трудові мігранти. Однак у травні 2019 року Зеленський, напевно, не міг собі навіть уявити, що його мрія здійсниться лише через кілька місяців, коли “заробітчани” повернуться додому через пандемію COVID-19.

А от те, що зараз відбувається у країні, дуже схоже на спробу уряду адміністративним шляхом зупинити трудову міграцію з України. Так, державі потрібні робочі руки. Так, влада має боротися за трудові ресурси. Але виглядає все це по-дурному. Тому що позбавити людину права виїхати за кордон чи анулювати її закордонний паспорт – це щось з епохи СРСР. Мільйони українців, які протягом останніх 30 років були вимушені шукати собі роботу за кордоном, відзвичаїлись від радянських підходів. А люди у владі, якім ледь виповнилося 35-40 років, намагаються упевнити українців, що усі ці їхні заборони відповідають сучасним підходам і ситуації у світі.

Якщо хтось в українській владі вважає, що “заробітчани” з почуття безвиході все ж почнуть працювати на батьківщині за декілька сотень євро на місяць, то він дуже помиляється. Заборона на виїзд за кордон – навіть тимчасова – створює сильну напругу у суспільстві, яка здатна спричинити соціальний вибух. Лише минулого року трудові мігранти, за різними оцінками, переказали у країну близько 13 мільярдів доларів. За рахунок цих грошей живуть цілі родини, купують квартири, будинки і автомобілі. А тепер уявіть собі, що українці будуть усього цього позбавлені.

Разом із прогнозованим бунтом трудових мігрантів та їхніх родичів команда Зеленського може отримати ще й статус ненадійного і непередбачуваного партнера для Європи. Лише в одній Польщі до початку пандемії COVID-19 працювали близько одного мільйона українців. Не важко собі уявити, що відбудеться у країнах ЄС, якщо українці й надалі сидітимуть вдома.

Коментарі експертів:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба:

МЗС ніколи не займалося питанням виїзду сезонних робітників за кордон. У нас немає цієї компетенції. І ми, відповідно, не могли і не ухвалювали жодних рішень про заборону їхнього виїзду.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник:

У зв’язку з карантином масова трудова міграція фактично зупинилася. Але якщо порівнювати з тим, скільки громадян виїжджало рік тому, то це кілька відсотків від показника. Але як тільки карантин буде закінчено та відновить роботу міжнародний транспорт, Україну чекає нова хвиля трудової міграції, набагато потужніша, ніж в минулі роки.

Радниця віце-прем’єр-міністра Дар’я Гайдай:

Є обмеження транспортного сполучення, які введені щоб зупитнити поширення коронавірусу. Зараз відбувається організований виїзд сезонних працівників. Ми шукаємо баланс у тому, як забезпечити безпеку громадян України та захистити їх права.

Місто” запитало у читачів: “Чи зменшить коронавірус потік трудової міграції з України?”

Володимир, приватний підприємець:
-Не зменшить!Ті, що приїхали вже поступово збираються назад. Тут немає гідної оплати та умов праці. Наші закони не допомагають, а тільки заважають працювати. З такими темпами народу ще більше виїде, чим приїхало.

Ольга, радіолог:

-Єдиною перешкодою для таких масштабів трудової міграції, яка була до коронавірусу, можуть бути лише перекриті кордони.Оскільки економіка просіла і рівень безробіття збільшився, людям нічого не лишиться, як їхати туди, де умовно краще.

Вова, військовий:

Це торкнеться лише тих людей, які перехворіли вірусом. Всі решта не усвідомлять ризиків, тому як їздили на заробітки, так і будуть їздити. Нема про що говорити, якщо малий і середній бізнес, як підтримує економіку, теж зазнав збитків.

Олеся, продавчиня:

Ті, хто повернулись із заробітків живуть на те, що заробили. Як тільки буде змога перетнути кордон – люди чкурнуть. Кількість заробітчан збільшиться, це питання часу. Зараз люди прив’язані, а потім все одно треба буде за шось жити.

Максим, футболіст:

-Карантин показав, що в державі не можна прожити, а лише вижити. В людей немає іншого вибору, окрім як їхати за кордон. Як на мене, це принизливо. В нас багато розумних, талановитих і освічених людей, які вимушені збирати десь полуницю чи крутити дроти на чужих заводах.

Автор Максим ЗОТОВ

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook