“Секретна” газова угода

Чи вигідні Україні домовленості “Нафтогазу” і “Газпрому”

Українська газотранспортна система 1 січня транспортувала перші кубометри російського газу до Європи вже за новим транзитним контрактом. Хоча ще у середині грудня голова правління “Нафтогазу” заявляв, що ймовірність підписання транзитної угоди між Україною та Росією “безперервно наближається до нуля”.

Але сторони домовилися, і 30 грудня стало відомо про укладання пакета угод, які формально уможливили подальшу перекачку російського газу до Європи через українську ГТС.
Укладено загалом три угоди. Передусім, Оператор ГТС України та російський “Газпром” підписали так звану міжоператорську угоду, що визначає технічні регламенти і правила взаємодії між двома компаніями.

Також “Нафтогаз” підписав із “Газпромом” контракт про “організацію транзиту”, в якому зафіксував умови й обсяги транзиту по 2024 рік. Таким чином формально українська компанія буде домовлятися із оператором ГТС України про транзит від імені росіян. Мінімальні обсяги транзиту: у 2020 році – 65 мільярдів кубометрів газу, а із 2021 року по 2024 рік – по 40 мільярдів кубометрів газу щорічно. Утім, ці цифри відомі лише зі слів менеджменту української компанії – сам текст угоди не оприлюднений. “Нафтогаз” пояснює це “комерційною таємницею”.

“Нафтогаз” і “Газпром” уклали мирову угоду, за якою відмовилися від взаємних претензій за старими контрактами. Українська та російська компанії також домовилися відкликати усі арбітражні судові позови, за якими не ухвалені остаточні рішення, а Україна – відмовитися від претензій на майно, активи і грошові кошти “Газпрому”. Що ж стосується уже ухвалених рішень щодо суперечок, то сторони їх виконали. Ще до підписання нових угод російська компанія виплатила 2,9 мільярда доларів компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 року. Водночас Україна і “Газпром” уклали мирову угоду, за якої Київ відмовився від вимог до росіян сплатити штраф у 7,4 мільярда доларів, накладений Антимонопольним комітетом України.

Президент України Володимир Зеленський назвав підписання угод між українськими та російською компаніями “досягненням”, зазначивши, що завдяки цій угоді протягом п’яти років Київ отримає понад сім мільярдів доларів доходу. Цю цифру підтвердив і виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко. За його словами, вперше договір, укладений між “Нафтогазом” та “Газпромом”, містить умову “качай або плати”. Таким чином, російська компанія буде змушена платити за транзит, навіть якщо фактично не прокачає увесь домовлений у контракті мінімальний обсяг. Вітренко запевняє, що цих гарантованих доходів від транзиту буде достатньо, аби із запасом перекрити видатки на транзит.

Фінальні домовленості – результат компромісу. Однак, попри те що узгоджені у контракті обсяги прокачки є нижчими за нинішні, тарифна ставка для “Газпрому” майже не змінилася.

Коментарі експертів:

Керівник Центру досліджень енергетики Олександр Харченко:

Тариф на транспортування газу розраховується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в Україні, “за прозорими європейськими правилами”, а самі тарифні ставки опубліковані на сайті комісії. Саме ці цифри і ляжуть в основу тих рахунків, які “Нафтогаз” виставлятиме “Газпрому”.

  • Міністр енергетики Олексій Оржель:

Ук-раїна отримуватиме від транзиту у наступні п’ять років щорічно два-три мільярди доларів. Такі розрахунки можливі лише за умови, що “Газпром” буде транспортувати значно більші обсяги, ніж зафіксовані у нещодавно підписаних контрактах.

  • Президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар:

Через конфіденційність угоди з “Газпромом” усі озвучені деталі доводиться сприймати виключно зі слів сторін. І участь української компанії у статусі посередника не зовсім відповідає звичним європейським практикам.

“Місто” запитало у читачів: “Чи вигідна Україні нова газова угода “Нафтогазу” і “Газпрому”?”

Марина, викладачка:

Так. У світі зараз всі борються за те, щоб були дешеві енергоносії для промисловості, населення і різних організацій.

Галина, туристка:

Не чула нічого про цю угоду, але маю сподівання, що це буде вигідно в першу чергу українцям.

  • Валентин Михайлович, пенсіонер:

Не буде жодної вигоди ані людям, ані державі. Тільки прикриваються якимись бонусами, а газ все одно дорогий.

  • Михайло, працюючий:

Ні, не вигідна. В Росії не було вибору окрім як підписати договір. Але вони в будь-якому випадку повинні були повернути нам гроші, а українські ЗМІ показують це як перемогу.

  • Андрій, не працює:

Українці зможуть зекономити, а платіжки будуть виглядати реалістично. Поживемо – побачимо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook