Роботу на дому та інше обговорили онлайн представники ОТГ Вінниччини

Як забезпечити трудові права працівників у період карантину? Про це йшлося під час онлайн-консультації для ОТГ Вінниччини, яку провела Людмила Гурба – радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

“До участі в обговоренні актуальних питань юридичних та HR-служб громад долучились представники: Хмільницької, Бабчинецької, Шпиківської, Іванівської, Райгородської, Соболівської, Теплицької, Калинівської, Вороновицької та Літинської об’єднаних територіальних громад області”, — інформує Вінницька облдержадміністрація.

Людмила Гурба звертає увагу, що сьогодні ОМС активно займаються питаннями протидії поширення короновірусної інфекції. Разом з тим, для них актуальним залишається питання організації діяльності рад в частині організації праці працівників з дотриманням вимог чинного трудового законодавства та з врахуванням низки прийнятих КМУ та ВРУ нормативних актів, які спрямовані на запобігання та боротьбу з коронавірусом.

Під час обговорення онлайн учасники розглянули прийняті нові нормативно-правові акти ВРУ та КМУ, які найбільше торкнулися безпосередньо роботодавців та працівників ОМС, у тій частині, що врегульовують трудові правовідносини, а також варіанти врегулювання трудових правовідносин. Людмила Гурба запропонувала представникам ОТГ такі питання для вивчення та обговорення:

надання відпустки без збереження зарплати, яка встановлена на період карантину (зміни у законодавстві про відпустки);

самоізоляція: перелік осіб, які потребують самоізоляції, роз’яснення щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років, перелік об’єктів критичної інфраструктури, на яких можуть бути задіяні працівники старші 60 років, допомога по тимчасовій непрацездатності (або «лікарняні») для осіб, які знаходяться на самоізоляції;

запровадження скороченого, неповного, гнучкого режиму роботи для працівників ОМС. Особлива увага – на законодавчому нововведенні – гнучкий режим роботи: умови встановлення, оплата праці;

дистанційна (надомна) робота як форма організації праці працівника, коли робота ним виконується за місцем його проживання, особливі умови встановлення дистанційної роботи на період карантину та рекомендації щодо запровадження дистанційної (надомної) роботи.

Нагадаємо, внутрішньо переміщеним особам на часі дії обмежень через COVID-19 продовжили соцвиплати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook