На Вінниччині зареєстрували африканську чуму свиней

У ТОВ «Агро-Астра», що розташоване у селі Коровайна Немирівського району, зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней. У господарстві утримувалося 460 голів свиней.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

“Зараз затверджено план із ліквідації чуми, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника”, – інформують у Держпродспоживслужбі.

Додаткові коментарі від Держпродспоживслужби очікуємо незабаром.

Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин. Коли у 2015 році відбувся спалах АЧС в агрокомбінаті «Калита» Київської області, лише прямі втрати від цього спалаху оцінюються у 200 мільйонів гривень. Господарство було вимушене утримуватись від розведення свиней щонайменше півроку, а експорт свинарської продукції з країни в цілому, та з певних її регіонів був тимчасово заборонений.

Нагадаємо, через випадок грипу птиці на Вінниччині стурбовані навіть у Гонконзі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook