На Вінниччині представники ОТГ вивчали фінансові теми онлайн

Перший онлайн-семінар для представників фінансових служб ОТГ Вінниччини організували фахівці Вінницького регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою». Навчальну дистанційну зустріч присвятили актуальним питанням підготовки проєктів рішень про встановлення місцевих податків.

З почату запровадження карантинних заходів експерти регіонального Офісу Програми працюють в онлайн-форматі та отримують значну кількість запитів від працівників органів місцевого самоврядування стосовно організації роботи структурних підрозділів у період карантину. Особливої уваги потребують питання сталого наповнення місцевих бюджетів та запобігання ризикам їх невиконання. Про це повідомила Інна Святна, радниця з муніципальних фінансів та управління Офісу.

«Ключові новації законодавства щодо місцевих податків, в першу чергу, стосуються змін, які викладені у ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який прийнято у березні поточного року. Обов’язково потрібно звернути на поноваження місцевих рад щодо зменшення ставок єдиного податку, визначених законом. Це важливий крок, адже громади зможуть вплинути на процес підтримки бізнесу і водночас збалансувати питання наповнення бюджету. У 2020 році органам місцевого самоврядування дозволено, як виняток, зменшувати ставки єдиного податку, не дотримуючись норм, визначених Податковим кодексом України щодо термінів прийняття певних рішень, а також з окремих питань регуляторної політики», – зазначила Інна Святна.

За словам експертки, сьогодні місцеві бюджети несуть значне навантаження щодо виконання заходів із запобігання поширенню коронавірусу, що тягне за собою ризики невиконання фінансових планів, тож бюджетний процес потрібно збалансувати з огляду на надзвичайну ситуацію.

“Під час онлайн семінару учасники-фінансисти з ОТГ Вінниччини обговорили механізми мінімізації ризиків втрат місцевих бюджетів на період запровадження карантину та виявлення можливих резервів збільшення надходжень”, — інформує Вінницька обласна державна адміністрація.

Серед джерел наповнення місцевих бюджетів Інна Святна називає виявлення незалучених до оподаткування суб’єктів, посилення співпраці із органами фіскальної служби, а також проведення інвентаризації земельних ресурсів.

«В умовах карантину важливо посилити роз’яснювальну роботу серед представників місцевого бізнесу щодо вчасної сплати податків. З іншого боку, варто знизити непершочергові витрати з місцевих бюджетів. Наприклад – придбання техніки, меблів, призупинення будівельних та ремонтних робіт. Це сприятиме ефективному використанню коштів, забезпечить своєчасну виплату заробітних плат працівникам бюджетних та комунальних установ, виконання соціальних зобов’язань», – прокоментувала Інна Святна.

«Сьогодні для нас першочерговим завданням є виплата заробітної плати. Ці питання тримаємо на особливому контролі. Більше 2 млн грн. складає сума, яку необхідно акумулювати для здійснення цих виплат. Тому, ми відклали непершочергові витрати з бюджету та зосередились на роз’яснювальній роботі з бізнесом, стосовно своєчасної сплати податків. Крім того, коштом громади підтримали сферу охорони здоров’я – купили апарат ШВЛ – 60 тис грн, а також профінансували медиків для закупки засобів захисту, дезинфекції і медикаментів», – прокоментувала Тетяна Шепетіна, керівниця фінансового підрозділу Дашівської селищної ради.

Як повідомив Віталій Швець – керівник Вінницького регіонального офісу U-LEAD за підсумками онлайн-зустрічі, представники громад виявили високий рівень зацікавленості до дистанційного навчання. До відео-конференції долучились 35 керівників фінансових служб ОТГ області, в тому числі й представники великих міст. На думку керівника Офісу, це свідчить про значну актуальність тематики запропонованих онлайн-кейсів від експертів Програми.

Віталій Швець зазначив, що найближчим часом команда Вінницького регіонального офісу Програми запропонує для ОТГ Вінниччини нові дистанційні семінари з найважливіших питань діяльності органів місцевого самоврядування в умовах карантину та подальшого розвитку громад.

Нагадаємо, вінницька промислова група розширить свій елеватор.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook