долар

В Україні найближчим часом не прогнозується змін валютного курсу. Долар збережеться на рівні 36,6 гривні, а ринковий коливатиметься в межах 39-41 гривень за долар.

Про це повідомила під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

 Як зауважує пані Олена, зараз курс гривні до світових валют залишається стабільним.Національний банк дотримується політики фіксованого обмінного курсу та повністю закриває дефіцит на ринку валютними інтервенціями. Їх обсяг — у середньому 3 мільярди доларів на місяць. Водночас регулярні надходження міжнародної допомоги перевищують відповідні потреби.

“Наочним підтвердженням цьому є те, що наші золотовалютні резерви в січні сягнули майже 30 мільярдів доларів в еквіваленті. Тобто, їх рівень навіть вищий, ніж до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну”, — сказала Коробкова.

Підстав для суттєвого росту курсу  долара та євро немає. За словами  Коробкової, в осяжній перспективі Національний банк дотримуватиметься політики фіксованого курсу “гривня — долар” на позначці 36,6. Це означає, що ринковий курс коливатиметься в межах 39-41 гривень за долар, пояснила Коробкова. Європейська валюта залишатиметься дорожчою, її курс коливатиметься залежно від співвідношення “долар — євро” на світовому ринку, сказала  голова ради Незалежної асоціації банків України.

Вона пояснила, що відмінності між офіційним і ринковим курсом зараз зумовлені багатьма чинниками. Зокрема, ускладненою логістикою і адміністративними обтяженнями.

“Але ситуація набагато краща, ніж у перші місяці війни, коли в країні було одночасно по 4-5 різних курсів”, — сказала Коробкова.

Банківські програми купівлі валюти на депозит, а також безготівкові валютні платежі замість оплати готівкою дозволять заощадити і вигідніше придбати валюту, додала експертка.

долар

Станом на перше лютого 2023 року міжнародні резерви України сягнули майже 30 мільярдів доларів. Про це повідомляло РБК-Україна. У січні резерви зросли на 5% завдяки надходженням від міжнародних партнерів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook