До уваги вінничан! Від сьогодні подорожчає електроенергія

Тариф на електроенергію в Україні для побутових споживачів піднімуть від першого червня 2023 року. І це перше значне підвищення від початку повномасштабної війни.

Про це інформує Місто, посилаючись на РБК-Україна.

Кабінет міністрів України на засіданні схвалив підвищення цін на світло для населення. Новий тариф становитиме 2,64 гривень за кВт-год.

Ця цифра розраховувалася як мінімально необхідна для того, щоб державні “Енергоатом” та “Укргідроенерго” могли й надалі постачати електроенергію за пільговим тарифом. Оскільки, наприклад, “Енергоатом” став збитковим і не здатний належним чином виконувати покладені на нього особливі зобов’язання.

Незважаючи на те, що запропонована НКРЕКП ціна вдвічі нижча за ринкову (встановлена для бізнесу), в уряді затвердили ще нижчий тариф.

“Ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 гривні за кВт-год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему”, – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко

На скільки зростуть суми у платіжках

Зазначимо, зараз в Україні діють два “соціальні” тарифи для населення і один ринковий (для бізнесу). Зокрема, ціна на світло для бізнесу перевищує 6 гривень за кВт-год. А щодо побутових споживачів діють такі розцінки:

1,44 гривень за кВт-год за споживання менше 250 кВт-год на місяць

1,68 гривень за кВт-год за споживання понад 250 кВт-год на місяць

Новий тариф у 2,64 гривень за кВт-год діятиме для всіх домогосподарств, незалежно від обсягів споживання.

Іншими словами, у червні платіжки за світло зростуть наступним чином:

якщо спожито 250 кВт-год – 660 гривень (було 360)

якщо спожито 500 кВт-год – 1320 гривень (було 780)

якщо спожито 1000 кВт-год – 2640 гривень (було 1620)

Міністр енергетики Герман Галущенко також наголосив, що з 1 червня платіжки за електроенергію у середньому зростуть на суму до 250 гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook