Дешевих з Херсона не буде: економіст розповів про ціни на кавуни і дині

На сьогодні в Україні продаються переважно імпортні кавуни. Ягоди українського походження на прилавках з’являться у серпні, однак значного зниження цін не буде.

Про це в етері Суспільне Спротив розповів виконавчий директор “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин.

“У нас в основному кавуновий імпорт, це Туреччина, Болгарія. Але є Середньоазійські дині, які їдуть через Туреччину”, — сказав він.

За словами економіста, до війни в Україні щороку вирощували і з’їдали близько пів мільйона тонн кавунів і близько 10% від того обсягу експортували.

“Цього року як і минулого ситуація протилежна. Через окупацію частини півдня України, більшість кавунів були імпортні. Цей рік, з бідою Каховської ГЕС треба розуміти, що у найближчі роки точно з Херсонщини ми кавунів не побачимо. Особливо якщо врахувати, що там є багато вибухонебезпечного металу на полях, які треба розміновувати”, — сказав Пендзин.

Водночас він зазначив, що кавуни посадили на Миколаївщині та Одещині.

“До речі і центральна Україна попробувала посадити, і на Рівненщині 10 господарств посадили кавуни, на Закарпатті Кавуни активно садять. Проблема в тому, що там трохи інакший температурний режим, ніж на півдні України і там недостатньо сонця”, — сказав експерт.

За словами Пендзина, українські аграрії за умов недостатності сонця можуть використовувати більшу кількість добрив і вміст нітратів у таких кавунах може бути досить високим.

Він також зазначив, що цього року ціни на кавуни вищі, ніж торік і значного здешевлення кавунів не варто очікувати.

“Десь до 10 грн більше, ніж ціна минулого року. Хочу зазначити, що ще не сезон. Сезон буде у серпні і тоді і кавуні і дині подешевшають. Зараз різниця у ціні між кавуном і динею 30-40 грн за кілограм. Тижнів за два-три ціни знизяться на 5-7 гривень. На жаль, херсонського кавуна за 10 грн за кілограм ми скоро не побачимо”, — сказав економіст.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook