Антикорупційному законодавству навчали посадовців Вінниччини

В сесійній залі Вінницької облради 5 лютого відбувся навчальний семінар з питань «Дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції» та особливостей чергового етапу електронного декларування».

“Відкрив семінар голова обласної Ради Анатолій Олійник. Участь у його роботі взяли заступники голови обласної Ради Ігор Хміль та Михайло Кременюк, депутати обласної Ради, керівники підприємств, установ, закладів, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад області та працівники виконавчого апарату обласної Ради на чолі з заступницею керівника апарату Інною Кухарчук і керуючою справами Тетяною Яременко”, — інформує прес-сулжба Вінницької облради.

Перед присутніми з доповіддю виступив завідувач сектору з питань запобігання корупції апарату облдержадміністрації Андрій Сільницький.

За його словами, найбільше змін до Закону України «Про запобігання корупції» набули чинності з 1 січня 2020 року саме в частині електронного декларування. Щодо декларування, варто зазначити, що декларація перед припиненням діяльності, пов’язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування наразі подається протягом 20 днів із дня звільнення. Вона охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду, тобто – день припинення діяльності. У нинішній формі декларації за 2019 рік декларуємо: об’єкт, нерухомість, незавершене будівництво, рухоме майно (для членів сім’ї, якщо перевищує 192 100 грн) транспорті засоби, цінні папери, частку в бізнесі, нематеріальні активи, доходи (окрім декларанта, всіх членів сім’ї), подарунки (для членів сім’ї понад 9605 грн), кошти в банках та готівка (для членів сім’ї понад 96 050 грн), видатки та правочини (відповідно понад 96 050 грн).

У разі суттєвих змін у майновому стані суб’єкта декларування (які займають відповідальне, або особливо відповідальне становище, чи обіймають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків), а саме – отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку, на суму яка, перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, у 2020 році – це 105 100 грн, зазначений об’єкт у десятиденний термін із моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку, зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Також внесено зміни до переліку членів сім’ї, які підлягають внесення даних до декларації: особа, яка перебуває у шлюбі з суб’єктом; діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб’єктом; будь-які особи, пов’язані спільним побутом та мають взаємні права та обов’язки.

Окрім того, у нинішній декларації необхідно вказувати банківські та інші фінансові установи, у яких відкриті рахунки, незалежно від типу рахунку. Такі відомості включають дані про тип та номер рахунку (IBAN); дані про банківську або фінансову установу; осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком, або мають доступ до індивідуального банківського сейфа; осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування, або члена його сім’ї.

Нагадаємо, бізнесмен з Вінниці першим в Україні отримав “дешевий” урядовий кредит.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook