У краєзнавчому музеї презентували виставку на тему Голодомору 1932-1933 років.

21 листопада у краєзнавчому музеї відкрили документально-публіцистичну виставку «НАС ВБИВАЛИ, БО МИ УКРАЇНЦІ…».Вона  присвячена темі геноциду проти української нації – Голодомору 1932–1933 рр. Про це повідомила прес-служба краєзнавчого музею на офіційній сторінці у Facebook.

“Метою виставки є об’єктивне та всебічне висвітлення геноциду українців 1932–1933 рр., який проводив більшовицький режим СРСР на чолі із Й.Сталіним, виділення найбільш характерних рис цього процесу та відтворення страшної трагедії музейними засобами. Її завдання – ознайомлення широких кіл громадськості з історією Голодомору 1932–1933 рр. з метою остаточного звільнення від тоталітарного минулого, засудження його злочинів, розкриття їх причини, масштабу, механізмів і наслідків та вшанування пам’яті мільйонів безневинних жертв”, – йдеться у повідомленні. 

Виставка створена на архівних матеріалах, спогадах людей, які пережили Голодомор, дослідженнях співробітників  Українського інституту національної пам’яті та Національного музею Голодомору-геноциду.

Окрім того, на виставці також представлені оригінальні документи, часописи періоду Голодомору 1932–1933 рр., спогади очевидців страшної трагедії, книги, дослідження із зазначеної теми з фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею та Державного архіву Вінницької області.

Співорганізаторами заходу стали Вінницький обласний краєзнавчий музей, Національний музей Голодомору-геноциду, Український інститут національної пам’яті, КВНЗ “Вінницька академія неперервної освіти”. 

Під час Голодомору 1932–1933 рр. український народ втратив від 3,9 млн до 7,1 млн осіб. За ці два роки не було війни, не було будь-яких природних катаклізмів, це штучний масовий голод, спрямований на придушення українського національно-визвольного руху, знищення частини українського волелюбного селянства, носія української ідентичності, на залякування будь-якого спротиву. Це геноцид українського народу, навмисне спрямований проти української нації.

Комуністичний режим намагався приховати правду про Голодомор і знищити пам’ять про цей страшний більшовицький злочин. На тему голоду було накладено табу на довгі роки.

Виставка буде тривати до 15 грудня. Замовити тематичну екскурсію можна за номером 097 703 61 92 Семенко Лариса Іванівна

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook