«Ти мене народила, а я тебе – вб’ю!»  Як син матір на старості «доглядав»

«Ти мене народила, а я тебе – вб’ю!» Як син матір на старості «доглядав»

Ясна річ, головні фігуранти кримінальних справ, що розглядаються судами, зазвичай не відзначаються ні високою моральністю, ні шляхетністю. Але те, що скоїв «герой» нашої сьогоднішньої історії, можна сміливо назвати особливо цинічним, тому що жертвою злочину була його матір. А коли ще взяти до уваги інші обставини, то рівень цинізму просто зашкалює.

Вінничанка, якій виповнювалося 78 років, здоров’ям не відзначалась. Жінка хворіла на цукровий діабет, перенесла операцію на шлунку, мала інші серйозні захворювання. Та й вік, якого досягла, теж брав своє. Одне слово, вона потребувала стороннього догляду.

Спочатку з нею жив один син, який узяв на себе всі клопоти. Жодних нарікань на нього з її уст сусіди не чули. Пізніше він поїхав на роботу за кордон, і до матері перебрався жити другий син – Корній Нетверезенко (анкетні дані змінено).
І ось тепер ситуація кардинально змінилась. Корній любив добряче випити, у п’яному стані ставав злим. Оскільки матері слід було постійно приділяти увагу, бо жінка не могла себе обійти, це його тільки дратувало. Сусіди постійно чули через стіну крики, нецензурну лайку. Наприклад, одна з сусідок розповідала: «Коли Нетверезенко почав проживати з матір’ю, остання кілька разів утікала з дому, повідомляючи, що вона боїться, що Нетверезенко буде її бити» (цитата з матеріалів справи).

Так тривало приблизно півроку, причому ситуація нагніталась дедалі більше. У жінки бачили синяки, але син пояснював, що то «вона впала».

Останній акт трагедії розігрався увечері 2 червня 2018 року.

Син – майже як і щодня! – прийшов додому п’яний. Сусідка згодом на суді свідчила: «В коридорі вона почула крик та шум бійки, вийшла в тамбур. В коридорі вона побачила сусідку та Нетверезенко. В сусідки на лобі було садно та кров. Нетверезенко сказав їй, що його мати впала» (тут і далі – цитати з вироку).

Друга сусідка свідчила, що тоді «всю ніч, до п’ятої години ранку, вона чула з квартири Нетверезенка крики та лайку, потім усе затихло».

Увечері наступного дня мати померла. Сусіди, які тоді зайшли до квартири, побачили, що «вона лежала вся брудна та побита», а Корній сидів п’яний.

Те, що відкрилось очам судмедекспертів при дослідженні тіла померлої, трапляється в їхній практиці не так часто. Найперше – це численні різноманітні травми, серед яких: «закрита черепно-мозкова травма у вигляді синців та саден на обличчі, крововиливів в м’які покрови голови», «закрита тупа травма грудей у вигляді поперечного перелому грудини, численни переломів ребер з обох боків», «закрита тупа травма живота», «розрив брижі кишковика». І це далеко не повний перелік ушкоджень, що викликали травматичний шок, від якого жінка й померла.

Експерти загалом нарахували сліди не менше, ніж 26 ударів важким предметом, причому констатували, що отримання травм у такій кількості і такого характеру при падінні виключається.

Саме таку лінію захисту обрав на суді Нетверезенко: мовляв, «мати падала». Однак це його не убезпечило від жорсткого покарання. За вироком Вінницького міського суду його засуджено до тринадцяти років ув’язнення «за умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю».

Автор Леонтій Краснопільський