Спалах COVID-19 у кардіоцентрі:  медики одразу змінили маршрут пацієнтів – почали направляти в обласну лікарню ім.Пирогова

Спалах COVID-19 у кардіоцентрі: медики одразу змінили маршрут пацієнтів – почали направляти в обласну лікарню ім.Пирогова

Спалах коронавірусу минулого тижня стався у Вінницькому кардіоцентрі. Там на COVID-19 захворіла одразу 21 людина. Про це повідомив міський голова Сергій Моргунов. За його словами, спочатку коронавірус виявили у медичної сестри. Після цього одразу змінили маршрут пацієнтів по наданню екстреної кардіологічної медичної допомоги – людей почали направляти в обласну лікарню ім.Пирогова.

  • Також провели обстеження всіх співробітників та пацієнтів, що перебували у кардіоцентрі. Станом на 16 липня обстежили 222 людини. Коронавірус виявили у 21-му випадку: захворіли 11 медичних працівників та 10 пацієнтів. Серед медичних працівників коронавірус виявили в одного лікаря, у 8-ти медичних сестер та у 2-ох санітарок. Пацієнтів кардіоцентру з негативними результатами ПЛР виписали додому під нагляд сімейних лікарів. Пацієнти з позитивними ПЛР та наявністю клінічних проявів коронавірусної інфекції госпіталізовані в інфекційне відділення міської клінічної лікарні №1. Без клінічних ознак – виписані під нагляд сімейних лікарів, – прокоментував ситуацію Вінницький міський голова.
  • Ситуація з COVID-19 у Вінниці залишається напружена. За інформацією міської ради, станом на 20 лютого Вінниця була на 10-му рейтинговому місці подобової динаміки випадків COVID в Україні. Загалом у Вінниці лабораторно підтверджено 1263 випадки інфікування коронавірусом. Водночас маємо високий відсоток одужалих, а летальних випадків навпаки мало.
  • Аналізуючи показники по Україні, Вінницькій області та по місту, можу зазначити, що у Вінниці 80% інфікованих коронавірусом одужали. Це один з найвищих результатів по України. В цілому в державі цей показник складає 52,5%, а по Вінницькій області – 75%. Також Вінниця продовжує утримувати одне з найнижчих місць по кількості померлих – 1,7%, – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.
  • Щодо показників, при яких посилюється карантин, то із чотирьох Вінниця перетнула два з них. Зокрема, при верхній межі 30 випадків захворювання на тиждень – маємо 81.
  • Якщо такі показники будуть триматись найближчі три дні, тоді у регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій буде підстава для посилення карантину, – каже директор міського департаменту охорони здоров’я.
  • За даними обласного лабораторного центру МОЗ, загальна кількість летальних випадків по Вінницькій області сягнула 42-ох. За минулий тиждень через коронавірус померли ще 4 людини. Дві останні смерті – це дві жінки. Одна – 94-річна вінничанка, вона поступила реанімаційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1 у вкрай важкому стані. Друга померла – 63-річна жителька Тростянецького району. Як повідомили в облдержадміністрації, жінка звернулася до сімейного лікаря, їй діагностували негоспіталну пневмонію, але за інформацією сімейного лікарня від госпіталізації пацієнтка відмовилась. 17 липня її тест показав COVID, а 18 жінка померла вдома. В свою чергу керівництво Тростянецької ОТГ оприлюднило звернення до громади.
  • «На території  Тростянецької селищної об’єднаної територіальної громади за останні дні спостерігається стрімка тенденція до збільшення захворюваності на COVID-19. За вихідні дні 18-19 липня підтверджено 6 нових випадків захворювання в Тростянецькій ОТГ», – йдеться у зверненні. Там також нагадують, що карантин ніхто не відміняв, тож просять людей дотримуватися обмежувальних заходів.

Автор Анастасія КОРОЛЬ