Скандал в обласній дитячій лікарні:

Скандал в обласній дитячій лікарні:

Батьки збирають підписи на підтримку звільненого лікаря Калінчука, а головлікар каже про неналежне виконання обов’язків

Завідувача онкогематології Вінницької обласної дитячої лікарні Олександра Калінчука звільнили за нібито нехтування службовими обов’язками. Повідомлення про це з’явилося на офіційній сторінці медичного закладу у Фейсбук 4 серпня. Формулювання було доволі жорстке.

Після цього рішення адміністрації лікарні спалахнули дискусії у соціальних мережах. На захист Олександра Калінчука стали деякі колеги та частина батьків. У мережі навіть запустили кампанію з хештегом #повернітьсансаничадітям. З іншого боку, медичний директор (він же головлікар) Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко наполягає на обґрунтованості цього звільнення.

Сам окогематолог каже, що причину звільнення йому не повідомили і за чотири роки на посаді завідуючого проблеми виникли вперше.

  • Мене викликали у відділ кадрів, вручили наказ і віддали трудову книжку. На думку директора, я неправильним чином виконував свою роботу. Те, що робиться у Фейсбуці, дає оцінку моїй роботі. Я працював на цій посаді з 2016 року, а в лікарні – із 2004-го, — розповів «Місту» Олександр Калінчук.
  • За його словами, професійні дискусії точаться постійно, адже у відділенні лікуються важкі діти з важкими хворобами. Утім, каже Олександр Калінчук, раніше претензій з боку керівництва не виникало.
  • На захист Олександра Калінчука стали колеги. Підтримку висловили і батьки дітей, яких рятував цей лікар.
  • …сказати, що я в шоці, це нічого не сказати. Стільки бруду вилити на чудового, професійного лікаря. Я особисто не один раз зверталась до Олександра Олександровича. Моєму синові він дуже швидко та професійно поставив діагноз, проконсультував та надав медичну допомогу. Ми дуже вдячні лікареві за професіоналізм. Я маю безліч знайомих, які згідні зі мною (теж звертались до нього). Ми дуже дякуємо Олександру Олександровичу за працю. Ви чудова Людина. В принципі по усіх коментарях це видно, – так зокрема пише Ірина Тихолаз-Пустовітик.
  • Поряд з цим у мережі ініціювали відкритий лист батьків України, в тому числі Вінницької області з вимогою повернути лікаря Калінчука на посаду завідуючого.
  • Медичний директор Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко каже, що завідувача онкогематологічного відділення звільнили цілком законно. Причиною називає систематичне навиконання професійних обов’язків без поважних причин. І пояснює: проявилось це в неналежному контролі за ліквально-діагностичним процесом, неналежному контролі за використанням та списанням медикаментів.
  • — Дуже багато з’явилось скарг від батьків на неналежний відношення персоналу до пацієнтів. Порушення лікувального процесу, недотримання протоколів лікування дітей. Ці скарги з’явились буквально за місяць. Ми провели перевірку. Виявилось, що завідувач відділення не здійснював обхід у відділеннях, не проводив сумісні огляди з іншими лікарями, – пояснює рішення головлікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні і додає, що проблеми з лікарем Калінчуком були і раніше. — У 2019 році ми зробили дві перевірки з приводжу неналежного контролю за використанням і списанням медикаментів, які отримувались централізовано для онкологічних хворих, виявили певні недостачі. Нещодавно була перевірка від Контрольного ревізійного управління, теж виявила нестачі медикаментів у відділенні око-гематології.
    Щодо звільнення кількох лікарів цього відділення на знак солідарності із завідуючим, то головлікар дитячої обласної лікарні каже наступне.
  • – Тарас Єремеєв це не наш співробітник, це лікар-інтерн контрактної форми навчання, він не має відношення до нашого закладу. Валерія Шведська працювала у нас на 0,5 посади, відповідно за останні 4 місяці в середньому вона була 8-12 днів на роботі, вона вже працювала у якійсь приватні фірмі, потім звільнилась. Ларін звільнився за власним бажанням 8 квітня, він працював у нас на 0,25 посади, крім того працював у Києві в якійсь фірмі. У нас працював по вихідних, – зазначає Олександр Паненко.
  • Запит до Державної аудиторської служби України, щоб розібратись у ситуації, подала активістка та голова правління громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига. Ця громадська організація займається, зокрема, моніторингом закупівель.
  • — Як людина «фактів» хочу розібратися в ситуації з «Поверніть дітям Санича» виключно на підставі офіційних документів. Щоденно працюючи з публічними фінансами, знаю, що в Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня була ревізія ДАСУ. Якщо дійсно мають місце факти списання ліків по будь-якому відділенню, це точно буде відображено в акті ревізії. Зайво казати, що запит вже полетів? — повідомила Юлія Грига.
    Відповідь Державної аудиторської служби активістка пообіцяла оприлюднити.

Перевірка

Через резонансне звільнення у Вінницькій обласній адміністрації ініціювали спеціальну комісію, що перевірятиме на законність підстави звільнення Олександра Калінчука.

Автор Анастасія КОРОЛЬ