Сімнадцять миттєвостей серпня,  або Коли падає клямка

Сімнадцять миттєвостей серпня, або Коли падає клямка

Тим, хто не знає фразеологізму «у нього клямка впала», пояснимо значення відразу. Так кажуть про людину, яка з певної причини починає робити щось неадекватне, не задумуючись про можливі наслідки, а бачить лише мету, заради якої все оте коїть. Ще про таких кажуть: «у нього дах зірвало».

Герой нашої сьогоднішньої розповіді – подолянин Владлен Автоматенко (анкетні дані змінено). От якраз у нього свого часу і впала клямка, бо створив купу проблем, і насамперед – самому собі. Про це розповідає кримінальна справа, розглянута Вінницьким міським судом.

Спершу ніщо не віщувало негараздів. У вересні 2016 року Владлен влаштувався у торговий дім «Міст Експрес» водієм з виконанням обов`язків експедитора у порядку суміщення посад. В його обов’язки входило розвозити по місту посилки, віддавати адресатам і отримувати за них плату. Згідно з договором на нього покладалась повна матеріальна відповідальність за зберігання ввірених йому цінностей.

І все було добре майже два роки, до 15 серпня 2018 року, коли Автоматенко зранку рушив у черговий рейс по Вінниці. Робив те, що й завжди. Наприклад, як описується в документах щодо першого епізоду кримінального провадження: біля будинку № 51 по вул. Хмельницьке шосе у м. Вінниці, отримав від адресата за посилку, надану відповідно до накладної, грошові кошти в сумі 381 грн. Відтак Владлен «ввіреними йому грошовими коштами в сумі 381 грн. незаконно заволодів, привласнивши їх, та всупереч положенням посадової інструкції в подальшому ці кошти касиру не здав та до каси підприємства не вніс».

Сума загалом невеличка. Але річ у тім, що за один лише цей день таких епізодів нараховується сімнадцять! І не всі суми були маленькими: один з клієнтів, наприклад, заплатив водію-експедитору 6099 гривень. До вечора на руках Автоматенка була вже відчутна сума: 18530 гривень. Із неї він до каси не здав ні копійки.

Через три дні, 18 серпня, наш спритник спробував повторити експропрацію, але тепер улов виявився удвічі меншим: назбиралося всього 9011 гривень. Їх він теж у касу не здав.

Втім, на тому урвались і «заробітки», і загалом праця в торговому домі. А наш «герой» явився перед очі слідчого, щоб прозвітувати за привласнення чужого майна, яке було йому ввірене у зв’язку звиконанням службових обов’язків.
На суді Владлен Автоматенко вину беззастережно визнав і пояснив, з якої причини у нього впала клямка: «витрачав грошові кошти на ігрові автомати» (цитата з вироку).

Ігрова залежність зіграла з молодиком злий жарт, але від кримінальної відповідальності, ясна річ, не звільнила. Гравця засуджено до трирічного ув’знення з іспитовим терміном три роки.

Суд постановив також стягнути з нього 27541 гривню збитків, завданих підприємству, та додатково 3768 гривень – за експертизи, необхідність у проведенні яких виникла під час кримінального провадження.

Автор Леонтій Краснопільський