Повторні вибори: ЦВК: в Уланівській ОТГ суд призначив повторні вибори голови

Повторні вибори: ЦВК: в Уланівській ОТГ суд призначив повторні вибори голови

Довкола виборів голови Уланівської ОТГ не вщухають скандали – адміністративний суд зобов’язав ТВК провести повторні вибори голови. До суду звернувся один з кандидатів на голову ОТГ Олександр Крученюк.

  • Вже 8 листопада ми мали рішення адміністративного суду – вибори визнали недійсними. Після цього Уланівська територіально-виборча комісія подала апеляцію, але апеляційний суд під час засідання 12 листопада їх скаргу відхилив і підтримав рішення першої інстанції. Це означає, що апеляційний суд підтримав рішення адміністративного суду, що були грубі порушення і вибори не можуть бути визнані дійсними, – розповів Олександр Крученюк. – Конституція України говорить про те, що кожен може обирати й бути обраним, але людей цього права позбавили. Тим 60-ти виборцям, які прийшли на дільницю після обіду просто не вистачило бюлетенів.

У пресслужбі Сьомого апеляційного адміністративного суду підтвердили, що рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 8 листопада 2020 року залишили без змін.

  • У ході розгляду справи під час дослідження матеріалів судом апеляційної інстанції було встановлено факт порушення проведення виборів в Уланівській ОТГ. Так, Уланівська сільська ТВК допустила порушення порядку голосування. На вказаних дільницях кількість наданих бюлетенів була меншою, за кількість виборців, зареєстрованих у списках. Тобто, голосуваня у день виборів на зазначених дільницях не було організовано та проведено відповідно до вимог Виборчого Кодексу України, – повідомили у пресслужбі.

Дата повторних виборів голови Уланівської ОТГ поки не відома, її мають визначити ТВК і Центральна виборча комісія.

Водночас Олександр Крученюк розповів, що до суду також звернулися кілька членів ТВК.

  • Є члени комісії, які подали позов, бо їх нібито змушували переписувати протоколи, але вони на це не пішли, – розповів кандидат. – Ми не мали доступу до ТВК, щоб отримати хоча б якісь дані, дізнатися, що відбувається.
    У поліції кажуть, що звернень від ТВК чи її членів у них не було. Зазначають, що відносно виборів в Уланівській ОТГ наразі триває досудове розслідування щодо нестачі бюлетенів на виборчій дільниці у Морозівці Хмільницького району, про що у поліцію звернулася місцева жителька.
  • Зараз триває досудове розслідування, – розповіла старша інспекторка Відділу комунікації поліції Вінниччини Наталія Бурдіяк. – Відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.158-1 Кримінального Кодексу України (викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі).
    17 листопада протокол результатів виборів Уланівського сільського голови, який і оскаржувався у суді, ще містився на сайті ЦВК. Там зазначено, що обраним головою є Сергій Голубенко, якого висунула «Європейська партія» і який був до цього сільським головою. В Олександра Крученюка, висуванця «Батьківщини», відповідно до розміщеного протоколу – другий результат. Різниця у 44 голоси.
    Між тим, на сторінці ЦВК у соцмережі ще напередодні з’явилося повідомлення, що у 4-ох областях знову відбудуться голосування. Серед них – Вінницька область, с.Уланівка.

Другий тур виборів

У неділю, 15 листопада, у трьох районах Вінницької області відбувся другий тур місцевих виборів. У Вінницькому, Гайсинському та Теплицькому районах обирали депутатів сільських рад. За охорону виборчих дільниць та порядок поблизу них відповідали 80 працівників поліції.

– На території зазначених районів працювали 3 територіальні та 4 дільничні виборчі комісії. Голосування на них розпочалося вчасно та без порушень, – зазначають у Відділі комунікації поліції Вінницької області. – Перед початком роботи усі приміщення виборчих дільниць та прилеглі до них території поліцейські обстежили на наявність підозрілих предметів, пакунків, пристроїв тощо.

Автор Дарина ДІДИК, Фото газети «Життєві обрії»