Нотаріальний детектив,  або Ціна репутації – 2000 доларів

Нотаріальний детектив, або Ціна репутації – 2000 доларів

Певно, читач очікує, що детективом у нашій історії виступатиме нотаріус. Очікування не справдиться: нотаріусу наразі доведеться обмежитися тільки процесуальною роллю потерпілої. Однак від того історія зовсім не втратить детективного змісту.

Як, розповідають матеріали справи, заслуханої Вінницьким міським судом, два зловмисники у період з грудня 2017 року по жовтень 2019 року, «умисно і безпідставно вчиняли дії, спрямовані на приниження гідності та ділової репутації державного нотаріуса Третьої вінницької державної нотаріальної контори». Не будемо вдаватися в деталі, що і як вони робили, бо для подальшої власне детективної історії подробиці великого значення не мають, оскільки то був лише підготовчий період. Для кульмінації справи, яка почала розгортатись у листопаді 2019 року, вони залучили третього спільника, і от уже той діяв як «детектив», причому досить нахабно.

26 листопада приблизно о 12 годині 30 хвилин Опанас Дєдушкін (анкетні дані змінені) прийшов до нотаріальної контори, де зайшов у службовий кабінет потерпілої. І хоч вона сказала незваному гостеві, що зайнята, він проігнорував її слова. Мовчки поклав на стіл аркуш паперу, на якому рукописним текстом було зазначено номер карткового банківського рахунку, номер мобільного телефону та суму грошових коштів, яка підлягає переказу незнайомцям, тобто 2 тисячі доларів США.

Відтак сказав, що він лише парламентер між нею та двома зловмисниками, і поставив завідомо протиправну категоричну вимогу здійснити банківський переказ. І додав, що будь-яка розмова про припинення протиправних дій двох осіб (у справі вони значаться як «невстановлені слідством», що вже саме по собі свідчить про рівень і «слідства», і його «оперативного забезпечення») можлива лише після надходження грошей на банківський рахунок. Ще сказав, що для прийняття рішення у неї два дні. І швидком кроком пішов геть.

Через три дні потерпіла зателефонувала за вказаним номером і погодилась на висунуті вимоги. Вона домовилась про зустріч із Дєдушкіним у приміщенні центру «Мегамол» біля кав’ярні.

Щойно Опанас побачив її, як відразу, дотримуючись правил конспірації, повів у магазин «Комфі», де в секції продажу холодильників відбулась розмова. Потерпіла повідомила, що згодна на пропозицію, однак висловила умову надання їй гарантій припинення псування її ділової репутації та запитала про наслідки її відмови від виконання вимог.
Дєдушкін категорично заявив, що в такому разі неправомірні дії відносно потерпілої та її близьких родичів «будуть продовжені та значною мірою посилені» (цитата з документів).

Наступна зустріч відбулась 2 січня в тому ж місці. Щоправда, Опанас вирішив використати «втемну» ще одну людину – так, як показують у детективних фільмах. Зранку він зустрівся зі своєю знайомою і домовився, що вона в певний час чекатиме його в магазині «Комфі», потім він їй «дещо» передасть і вона відразу звідти піде.

О 16 годині 40 хвилин потерпіла прийшла на місце зустрічі в «Мегамол», і Дєдушкін відразу повів її в уже знайому секцію холодильників. Там жінка віддала йому 48 тисяч гривень, що по курсу відповідало обумовленій сумі. Відпустивши потерпілу, він зразу ж підкликав знайому, передав їй гроші, і та вийшла з магазину. Зачекавши декілька хвилин, злочинець теж покинув приміщення.

Як читач уже здогадався, операція проводилася під контролем поліції, яка затримала і Дєдушкіна, і його «помічницю» разом з грішми (звісно, міченими).

Нам зостається лише додати, що Опанас Дєдушкін підписав угоду з прокурором про повне і беззастережне визнання вини. Суд затвердив її, призначивши узгоджене сторонами покарання: чотири з половиною роки позбавлення волі з річним іспитовим терміном.

Автор Леонтій Краснопільський