Що змінилося у Вінниці за п’ять років

Що змінилося у Вінниці за п’ять років

Під час чергової сесії міської ради, 28 серпня, мер Сергій Моргунов прозвітував про виконання Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020» за останні 5 років. У документі визначено п’ять ключових пріоритетів – формування сильної територіальної громади; економічний розвиток; транспорт, екологія та інфраструктура; якість соціального життя та збалансований просторовий розвиток. За ці роки у місті реалізували 49 проектів в рамках конкурсу «Бюджет громадських ініціатив», ще 54 проекти від інститутів громадянського суспільства. Відкрили єдиний в Україні муніципальний ситуаційний центр, до якого підключені 819 камер. А Прозорі офіси надають найбільшу кількість адмінспослуг в Україні. У місті відкрилися три нових заводи, а загалом в економіці створено 9000 нових робочих місць.

Під час звіту Сергій Моргунов подякував усій громаді міста, волонтерам та небайдужим, які з початку російської окупації частини Донбасу постійно допомагали нашим військовим. За цей час було передано сотні тон гумвантажу
«Достатньо складно нам було в межах Вінниці забезпечити учасників АТО земельними ділянками, але ми проводили системну роботу. Вже виділено 694 земельних ділянки на території міста. Ми працюємо з Агрономічною сільською радою і процесі виділення ще 330 ділянок на їхній території. Будемо й надалі проводити роботу з сусідніми територіальними громадами щодо виділення земельних ділянок», – розповів міський голова.

Три заводи та три індустріальних парки

Велику увагу у місті приділяють розвитку економіки. Адже саме вона – основа розвитку міста. За останні роки у Вінниці відкрили три нові заводи – 1-шу чергу ТОВ «Грін Кул», ДП «Електричні системи», KNESS PV. А на вже існуючих 7 заводах і підприємствах ввели додаткові потужності. В цілому в секторі економіки міста за 5 років створено 9000 нових робочих місць. Створено і внесено до державного Реєстру індустріальних парків України: Вінницький індустріальний парк, Індустріальний парк «Вінницький кластер холодильного машинобудування», Індустріальний парк «Вінтер Спорт». Мерія працює над реалізацією проекту інноваційно-технологічного парку «Кристал».
«В розвиток території, де наразі створено три індустріальні парки, ми вклали досить багато коштів з міського бюджету в інфраструктуру: підвели каналізацію, воду, газ, світло, встановили електропідстанцію, будуємо дві дороги, щоб створити належні умови для інвесторів. Наступний етап – будівництво компанією HEAD нового заводу, який буде одним із найпотужніших у Східній Європі по виробництву обладнання для зимових видів спорту», – зазначив Сергій Моргунов.

«Вінничани важливі»

У Вінниці постійно проводиться робота, яка допомагає розвиватися малому та середньому бізнесу. Діє програма розвитку соціального підприємництва, програма компенсації за відсотками, проєкти «Марафон можливостей для бізнесу» та «Школа комунікації для бізнесу». Але криза, спричинена пандемією коронавірусу, внесла свої корективи, і аби підтримати бізнес і найменш захищених вінничан – у місті впровадили програму «Вінничани важливі». Ця програма складається з 3 блоків – підготовка закладів медицини до другої хвилі пандемії COVID-2019, щомісячна допомога найбільш незахищеним верствам населення, і окремий блок – підтримка бізнесу, який не працював під час карантину навесні.
Зокрема фізосіб підприємців І і ІІ групи звільнили від сплати єдиного податку на 2 місяці та платні за користування комунальною нерухомістю та договорами земельного сервітуту, а також податку на землю та нежитлову нерухомість в березні. Також вінницьким підприємцям за кожне новостворене робоче місце міська рада покриває витрати на сплату ЄСВ – близько 1000 гривень на місяць. Така норма діє з квітня і до кінця року. Для учасників муніципальної програми кредитування відсоток компенсації за залученими кредитами збільшується до 50% від сплачених у звітному кварталі податків до бюджету міста.

Збудовано 24 спортивних об’єкти, 4 садки та школу на Поділлі

У місті активно працюють над розвитком спортивної інфраструктури. За останні п’ять років збудовано 24 стадіони, спортивних та ігрових майданчиків біля шкіл. І вже 28 з 37 закладів мають оновлену спортивну базу. Ще 54 спортивних та ігрових майданчики облаштували у дворах та на різних вулицях міста. Побудували футбольне поле для Палацу дітей та юнацтва за європейськими стандартами. У 45 садочках оновили ігрові майданчики. В 52-х садках встановили пароконвектомати і уже розпочато впровадження цієї програми у школах.
Мережа дошкільних закладів поповнилась шістьма дитячими садочками – 4 збудували інвестори, ще два відкрились після реконструкції. Завершено будівництво школи в мікрорайоні Поділля. Триває програма термомодернізації освітніх закладів: за 5 років комплексно утеплено 10 шкіл та 9 садочків, зараз в роботі – ще 7 садків і 3 школи. Разом з новозбудованими закладами, які здаються уже утепленими, на кінець року у Вінниці будуть термомодернізовані уже третина закладів освіти.

35 мільйонів гривень від індустрії гостинності

Завдяки співпраці з ПРОМІС і відомою компанією Fedoriv у Вінниці з’явився власний бренд – «Місто ідей». А також запроваджено проект «Вінницький стандарт гостинності» для представників готельної і ресторанної сфери, щоб підвищити їх конкурентоздатність. Туристична галузь міста активно розвивається. З 2015 року Вінницю відвідало понад 235 000 туристів – і це лише дані по туристах, які залишались у місті з ночівлею. Тих людей, які приїздили на тур вихідного дня, в рази більше. У 2019 році податкові надходження до бюджету громади від індустрії гостинності склали 35 млн. грн, а обсяг туристичного збору сягнув більше 2 млн. грн.

«На цьому нам зупинятися не можна. Ми робимо ряд цікавих речей, які теж направлені не те щоб імідж міста і туристична привабливість була кращою», – зазначив Сергій Моргунов.

Підсумовуючи свій звіт, мер подякував усім за підтримку співпрацю. А також зазначив, що Вінниця має продовжувати розвиватися. Наразі триває робота над написанням Стратегії розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на наступні 10 років.

Незалежні експерти оцінили виконання Стратегії «Вінниця-2020»

Незалежні експерти проаналізували, наскільки успішно реалізовано вінницьку стратегію розвитку міста до 2020 року. Оцінювання відбулося за підтримки Проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС).

«Що стосується реалізації Стратегі 2020, хотіла б зупинитися а декількох моментах. Стратегія – це той документ, який готувався попередньою командою Владимира Гройсмана, і нова команда, яка прийшла, і мер продовжили цю роботу. Ця послідовність реалізації Стратегії також свідчить про певний рівень зрілості адміністрування управління в місті і є позитивом. Ключовий висновок, що по всіх п’яти стратегічних напрямках відбулася позитивна тенденція в частині динаміки та розвитку. Я хочу зазначити, що тенденції по основних більшості показниках відбувалася до збільшення. 80% опитаних нами вінничан зазначили, що вони задоволені процесами, які відбуваються у місті і відзначили діяльність влади як ефективну. Тому в цілому можна говорити про позитивну оцінку впровадження Стратегії 2020. У звіті є невеликі рекомендації, які стосуються в першу чергу самої Стратегії в частині її гнучкості, моніторингу, комунікації, впровадження документу і звітності перед громадянами. Вінниця уже шість років визнається найкомфортнішим містом України, і це говорить про дуже багато. Хочу побажати лише успіху і привітати позитивну динаміку, яка відбувається у місті», – зазначила експертка проєкту ПРОМІС з питань аудиту Руслана Рудніцька.

Автор Інна МАРТ