Поки залізничники сплять…  …Рейки можуть покоротшати!

Поки залізничники сплять… …Рейки можуть покоротшати!

Пошесть крадіжок металу накрила область у дев’яності, і залізниці не були винятком. Як-не-як, металу на них – хоч поїздами вивозь, зокрема, є трохи й кольорового. А ще ж грає важливу роль віддаленість від населених пунктів, отже, ніхто не побачить! Тоді тягнули все, що-під руку потрапляло: знімали костилі зі шпал, розкурочували сигналізаційну апаратуру, крали навіть самі колії! Як розповідав автору цих рядків директор одного з цукрозаводів, який мав власну залізничну гілку, уночі невідомі зловмисники приїхали вантажівкою, порізали автогеном і вивезли рейки.

Сьогодні подібні масштаби крадіжок із залізниць, звісно, не спостерігаються, але все-таки вони є. Про одного із залізничних злодіїв розповідає справа, заслухана в березні Липовецьким районним судом.

Вавило Турбівський (анкетні дані змінено) на початку 2017 року був засуджений до штрафу 850 гривень за порушення недоторканності житла. Подробиць тієї кримінальної справи ми не знаємо, але подальші події дозволяють припустити, що незваний гість явно хотів щось украсти. Принаймні вже зовсім скоро він опинився під слідством за іншою кримінальною статтею, а 2 жовтня того ж року був засуджений за крадіжки до трьох з років обмеження волі.

Зверніть увагу на цю календарну дату. А тепер на ще кілька наступних дат.

4 та 15 вересня (тобто коли підозрюваний уже перебував під судом!) датуються два однакові епізоди. Обидва рази Вавило, озброївшись поліетиленовим мішком та інструментом, виїхав на велосипеді до залізниці на ділянці Калинівка–Турбів. Там він познімав з полотна і понабивав мішок усім, чим міг: колійними костилями, болтами, підкладками, накладками, шайбами, втулками і тому подібним добром. Воно ніби й дрібне, але вкупі набралось чимало. Тільки за ці два епізоди вартість краденого перевищила 8 тисяч гривень.

2 жовтня Вавило вийти на експропріацію не міг, бо був дуже зайнятий: його судили. Але засуджений відразу ж «зробив відповідні висновки» і «покаявся». Вже наступного дня, 3 жовтня, Турбівський подався в чергову ходку на залізницю, вивізши аналогічні металеві деталі на суму 5779 гривень.
Якщо ви думаєте, що кошти, виручені за крадене, пішли на оплату штрафу, то помиляєтесь. Вавило Турбівський плював з високої гірки на всі суди і всі їхні вироки! Навіть коли за судовим рішенням виправний центр працевлаштував його 2018 року на підприємство «Вінницька птахофабрика», де чоловік отримав заробітну плату на загальну суму 14924 гривень, збігали місяці за місяцями, але він і не думав сплачувати штраф.

Описане нахабство Вавила на цей раз Феміда врахувала в повному обсязі. За крадіжки та за ухилення від покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, його запроторили за колючий дріт на два роки й один місяць.
Якщо ж прозондувати всі райони області, то, на нашу гадку, зможемо знайти ще не одного залізничного злодія.

Автор Леонтій Краснопільський