У транспорт – без готівки

У транспорт – без готівки

У “Вінницякартсервіс” розповіли, як із 1 травня пасажири будуть розраховуватися за проїзд

Із 1 травня у Вінниці у громадському транспорті за проїзд гроші не прийматимуть, розрахуватися можна буде тільки безготівково.
– Чому ухвалено рішення переходу на безготівкову форму оплати? По-перше, це вимога ситуації, в якій ми зараз перебуваємо. Усі, хто сьогодні у транспорті, – у зоні ризику, а особливо кондуктори. Останніх вже немає, і оплата поки що здійснюється у водія. Кондукторів, до речі, не вистачало ще до карантину. Надалі вони будуть перекваліфіковані у контролерів, які працюватимуть щодня на не менш ніж 35-х одиницях транспорту кожен, – каже директорка КП “Вінницякартсервіс” Катерина Бабіна. – Розрахунок муніципальною карткою вінничанина, банківською безконтактною, технологією NFC, оплата через СМС і QR-код, облік пільговими картками – такі можливості будуть у пасажирів з першого травня.

Щоб допомогти людям краще зорієнтуватися у сервісах, у транспорті уже розміщують довідкові карти-пам’ятки. На сьогодні муніципальну картку можна замовити на сайті Картсервісу. Ті, хто не хочуть залишати особисту інформацію, можуть придбати неперсоніфіковану картку у торговельній мережі, зокрема у кіосках “Преса”. Крім того, для продажу карток “Вінницякартсервіс” запрошує до співпраці підприємців, які працюють поблизу зупинок. Головна умова – наявність у них касових апаратів.

Термін дії картки – п’ять років. Однією карткою можна розраховуватися ще за чотирьох пасажирів.

– Перший раз картку необхідно поповнювати в торговельній мережі, всі наступні рази – через сайт “Вінницякартсервіс” або в автоматах самообслуговування, перелік їх адрес також є на нашому сайті, – зазначає Катерина Бабіна.
Всі поїздки через муніципальну картку мають можливість пересадки на інший вид транспорту протягом перших 30 хвилин, в т.ч. і в зворотному напрямку.

Що стосується проїзних квитків, то друк паперових уже припинений. Із 29 квітня по 9 травня кіоски вінницької транспортної компанії будуть працювати, де можна буде купувати і поповнювати уже електронні проїзні. Вартість їх залишається незмінною, і кожен розрахований на 130 поїздок з можливістю пересадки. Термін проїзного буде розраховуватися з моменту купівлі на наступні 30 днів. Також діятиме й безлімітний проїзний, без жодних обмежень. Поповнювати як картку, так і проїзні можна на будь-яку суму, яка залишатиметься на них, навіть якщо ви не користуєтеся транспортом тривалий термін: часових обмежень немає. Поповнювати свої картки можуть і пільговики – наприклад, для проїзду у маршрутках. При необхідності можна завжди звернутися в компанію і кошти з картки повернуть людині назад.

– Ми обов’язково встановимо обладнання у приватних перевізників і система діятиме за тими ж умовами, як і в громадському транспорті. Але справа у тому, що тендер виграла “Мікроелектроніка”, яка здійснює діяльність у Чехії, де сьогодні теж карантин. Саме тому роботи зі встановлення обладнання і табло на зупинках тимчасово призупинено, – додає Катерина Бабіна.
Також вона звертає увагу, що на перших етапах під час розрахунку за проїзд банківськими картками банки блокували картки – через систематичне проведення маленьких сум. Але компанія уже провела перемовини з банківськими установами, недоліки виправлені і з 1 травня із цим не повинно бути жодних проблем, запевняють у Картсервісі.

На сьогодні компанія отримала близько 70 тисяч заявок від пільговиків. За словами директорки підприємства, велика кількість пільговиків, які подали заявки, не встигли через карантин отримати свої карти. Тому зараз компанія активно займається адресною доставкою їх людям додому, попередньо зателефонувавши. Для студентів і школярів, які замовили картки через сайт, їх також будуть доставляти. Після завершення карантину робота центру продовжиться у звичайному режимі.

Що стосується пільговиків, які мешкають у сусідніх громадах, то “Вінницякартсервіс” з цього приводу веде перемовини з головами громад. Ті пільговики, які ще не встигли замовити й отримати муніципальну картку, зможуть це зробити, як тільки закінчиться карантин і центр обслуговування повернеться до роботи. Якщо ж карантин продовжать на невизначений термін, “Вінницякартсервіс” планує зробити також можливою онлайн-реєстрацію. Гості міста зможуть придбати картки для проїзду на зупинках.

– Продаж квитків у водія під час карантину буде неможливим. А надалі ми побачимо, якими темпами буде розвиватися користування системою. Але потрібно розуміти, що водій у транспорті один, і його основна задача – керувати рухом та контролювати безпеку пасажирів. А тому йому досить важко відволікатися, приймаючи оплату за проїзд. Саме тому я звертаюся до всіх: придбайте картки або ж використовуйте банківські технології, – закликає Катерина Бабіна.
Підприємства, працівники яких під час карантину, мають право користуватися громадським транспортом і які для них купують проїзні квитки, можуть звернутися у “Вінницякартсервіс”. В такому разі картки будуть оформлені на юридичну особу.

У разі виникнення додаткових запитань “Вінницякартсервіс” запрошує надсилати їх на електронну пошту компанії за адресою [email protected], залишати на сайті компанії, або на сторінці у Фейсбук.

Автор Ірина МОХАР