Майже легальний нелегал,  або Як вінничанка «вляпалась» у фіктивний шлюб

Майже легальний нелегал, або Як вінничанка «вляпалась» у фіктивний шлюб

Читача, який після заголовка налаштувався на шпигунську історію, розчаруємо відразу. Розповідь буде пов’язана не з легендованим співробітником закордонної спецслужби, що працював під псевдонімом, а з рядовим чужинцем, який прибув до України нібито з добропорядною метою.

Як розповідають документи кримінального провадження, мешканець Палестини – назвімо його вигаданим ім’ям Мустафа – у 2016 році приїхав до Вінниці для навчання в медичному університеті. Як і належить у таких випадках, іноземець звернувся до міграційної служби й отримав тимчасовий дозвіл на проживання терміном на два роки. Відтак якби навчання пішло успішно, він мав би право його продовжити.

Але в тому й річ, що довго гризти граніт науки Мустафа не спромігся. З університету його виставили, дозвіл на легальне перебування в країні добігав кінця, а повертатись додому не хотілось. Перебувати в статусі нелегала теж некомфортно: попадешся в руки поліції – депортують без зайвих слів!

Один з варіантів легалізуватись і навіть з часом отримати громадянство – вступити в шлюб з українкою, хай навіть і фіктивний. А віднедавна, коли Україна отримала європейський безвіз, вона стала ласим шматочком ще й для вихідців із тих країн, де подібного безвізового режиму немає.

Шукаючи зручний варіант, Мустафа через знайомих зустрівся з вінничанкою Алевтиною Невагітною (анкетні дані змінено). Зустріч відбулась біля ринку «Урожай» 23 лютого 2017 року, і розмова відразу пішла по-діловому. Оскільки молода жінка великих заробітків не мала, а перебивалась роботою, що навіть не була офіційно оформлена, то пристала на пропозицію за двісті доларів «вийти заміж».

Однак Мустафа не збирався чекати, поки подадуть заяву, поки органи реєстрації призначать час. Палестинцеві потрібно було все і негайно. Оскільки вагітність нареченої, як записано в законодавстві, дуже прискорює процедуру, то Алевтина Невагітна погодилась і на це. Наперед застережемо читача, який уже очікує пікантних подробиць: вагітність теж мала бути не справжньою, а фіктивною. Жінка дала свої анкетні дані, і того ж дня Мустафа організував довідку з медичного підприємства, де чорним по білому значилось: «Алевтина Невагітна перебуває в стані вагітності».
І вже 24 лютого вони зареєстрували шлюб. Мустафа отримав на руки документи, розрахувався з благодійницею і… більш вона «судженого» ніколи не бачила.

Проте незабаром сама Алевтина стала фігурантом кримінального провадження, яке закінчилось 23 червня цього року у Вінницькому міському суді, і виною було її фальшиве заміжжя. Жінка визнала вину, розкаялась у вчиненому, тому «за пособництво у підробленні офіційного документа, який видається та посвідчується підприємством, і який надає права, з метою використання його підроблювачем та іншою особою, вчиненому за попередньою змовою групою осіб» (цитата з вироку) її засуджено до двох років обмеження волі з річним іспитовим терміном.

Що стосується Мустафи, то він, зачувши запах смаленого, таки змушений був покинути територію України.


Автор Леонтій Краснопільський, Оксана Муляр, прокурор Вінницької місцевої прокуратури