«Люблю тебе сильно – до матюків!»  або Дещо про синівську «вдячність»

«Люблю тебе сильно – до матюків!» або Дещо про синівську «вдячність»

Кілька пов’язаних між собою справ (дві адміністративні та одна кримінальна), розглянутих Жмеринським міськрайонним судом, мимохіть примушують згадати етимологію слова «матюк» – воно походить від слова «мати». У нашому випадку наголосити на цьому важливо, оскільки син щедро адресував нецензурні слова людині, яка його народила, – матері.
Перша зі згаданих справ датується сьомим грудня минулого року. Панас Лайливий (анкетні дані змінено), прийшовши додому добряче напідпитку, розсердився на маму. Як згодом пояснював на судовому засіданні, через те, що «вона не погоджувалась зареєструвати його у власному будинку», вчинив сварку, «висловлюючись щодо неї нецензурною лайкою та погрожуючи фізичною розправою» (цитати з постанови суду).

Щоб якось угамувати матюкальника, жінка викликала поліцію, яка при виїзді на місце склала адмінпротокол, пізніше розглянутий Фемідою. Покарання на перший раз виявилось м’яким: 170 гривень штрафу. На додачу Панас сплатив ще й 384 гривні судового збору.

На якийсь час молодика це заспокоїло. Проте ненадовго. 6 травня цього року все повторилося майже один до одного: п’янка, брутальні слова до матері, погроза побити її, потім виклик поліції. І, звісно, новий адмінпротокол.
На другий раз Феміда була жорсткішою. 26 травня вона вирішила, що Панасу Лайливому для виправлення слід дати 60 годин громадських робіт. А також сплатити ще й 420 гривень судового збору. Як бачите, дорогенько коштують матюки: за два сеанси – до тисячі гривень.

Однак і це Панаса не протверезило! Минуло два місяці, і 7 липня «стався черговий конфлікт на ґрунті його неможливості влаштування на роботу, в результаті чого були викликані працівники поліції та складено протокол» (цитата з вироку).
Однак тепер уже справа перейшла в іншу площину – кримінальну. Стаття 126-1 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за домашнє насильство, тобто за «умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань».
Суд розглянув кримінальне провадження 29 жовтня. Лайливий свою вину визнав беззаперечно. Він пояснив, що в даний час проживає окремо від матері, з жінкою. Про скоєне шкодує. В даний час спиртного не вживає, влаштувався на тимчасову роботу, тому просив не карати суворо. А «маму любить та поважає, однак коли вип`є у нього з нею трапляються конфлікти» (цитата з вироку). Матір теж просила його суворо не карати, бо вона йому пробачила.
Однак грубіян покарання не уник. На цей раз Феміда відміряла йому 240 годин громадських робіт.

Якщо ж і це не остудить гарячу голову Панаса Лайливого, то далі за сімейне насильство можуть бути ще серйозніші санкції: арешт на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п’яти років, а то й позбавлення волі на строк до двох років.

І всього лиш – за слова!

Автор Леонтій Краснопільський