Звістка про ймовірне закриття обласного клінічного госпіталю змусила ветеранів повоювати за себе

Звістка про ймовірне закриття обласного клінічного госпіталю змусила ветеранів повоювати за себе

Майже тиждень у соцмережах точилася дискусія про ймовірне закриття Вінницького обласного шпиталю для ветеранів війни. Це єдиний заклад у регіоні, де учасники бойових дій можуть отримати комплексну медичну допомогу – від оперативних втручань до консультації психолога. Однак через швидкі темпи поширення епідемії коронавірусу госпіталь потрапив до переліку тих закладів, де у разі критичної ситуації можуть розгорнути «ковідні» ліжка. Для цього заклад планував укласти угоду із НСЗУ на отримання «ковідних» пакетів.

Звістка про те, що шпиталь ветеранів може стати «ковідним», а відтак перестане надавати допомогу учасникам бойових дій, змусила ветеранів та волонтерів влаштувати протест під стінами закладу. Ще до початку пікету голова облдержадміністрації написав на своїй сторінці у Facebook, що на сьогодні не йдеться про включення шпиталю ветеранів війни, як опорної лікарні з надання допомоги на COVID-19. Утім палких дискусій між медиками та ветеранами уникнути не вдалося.

Позиція шпиталю, який хоче отримати фінансування за «ковідними» пакетами, зрозуміла, бо це чималі кошти – 45 тисяч за лікування одного. Надання медичної допомогу ветерану коштує 3,5 тис. грн, тобто різниця суттєва. Але разом з тим це єдиний в області заклад для учасників бойових дій, який в рік обслуговує 7 тисяч (!) ветеранів. Залишити їх зі своїми проблемами не можна, особливо тоді, коли в країні йде війна, а левова частка ветеранів – резервісти, які мають бути готові повернутися до лав ЗСУ за необхідності, – пояснює волонтерка Олена Верлан.

Закривати чи перепрофільовувати шпиталь наразі ніхто не збирається, запевнила директорка департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Задорожна. Хворих на COVID-19 прийматимуть у госпіталі перед тим, як доведеться переобладнувати готелі, спортзали і торговельні центри. Якщо вірус ширитиметься так, як нині, це може бути лютий-березень наступного року. Але до цього часу заклад треба підготувати.

Ми розглядаємо можливість охоплення усіх медичних закладів, які є у місті, для протидії коронавірусу, – каже Ольга Задорожна. – Лікарня імені Ющенка буде приймати пацієнтів психіатричного профілю, неврологічного, але там будуть і «ковідні» ліжка, де зможуть ізолювати цих пацієнтів і надавати їм ще й «ковідну» допомогу. Ендокринологічний диспансер теж буде робити кілька палат для «ковідних» пацієнтів, але якщо в них є діабет. Точно так ми пропонуємо підготуватися і госпіталю. Якщо такий час настане, то заклад зможе забирати до себе ветеранів і членів їхніх сімей… Але якщо в лютому-березні потрібно буде привезти сюди пацієнтів, а тут кисню немає? І реанімація на два ліжкомісця… то про що ми говоримо?

Щоб лікувати інфікованих COVID-19, треба укласти договори із НСЗУ, інакше коштів на безкоштовне лікування заклад не отримає, додає керівник Вінницького обласного клінічного госпіталю для ветеранів війни Валерій Бабійчук. Він пояснює, що нині, згідно із розпорядженням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, шпиталь не проводить планове лікування пацієнтів, тобто не може приймати ветеранів на лікування. Відділення порожні, а колектив без роботи.

Я дуже добре розумію наших хлопців і сам хотів би повернути колектив до роботи, бо зараз більша частина співробітників перебувають вдома, отримуючи дві-третіх від зарплати. Але як керівник нехтувати наказами не можу, – визнає Валерій Бабійчук. – Якби зняли це розпорядження, ми б спокійно продовжили працювати. Однак на сьогоднішній день, відповідно до розроблених маршрутів, хто і де має лікувати у період карантинних обмежень, нашого закладу у переліку немає. З іншого боку, усі ми розуміємо, якщо ситуація погіршуватиметься, то ніхто нікого не питатиме про профіль: видадуть постанову Кабміну і всі ми будемо працювати з «ковідними» хворими. Але для цього треба підготуватися.
Валерій Бабійчук намагався пояснити ветеранам, що потрапивши до переліку «ковідних» лікарень, шпиталь зможе поліпшити матеріально-технічну базу. Адже на сьогодні у закладі немає кисневої магістралі, сучасних апаратів ШЛВ, концентраторів, навіть засобі захисту немає. Це все треба передбачити сьогодні, бо завтра його, головного лікаря, можуть спитати, чому ти сидів і нічого не робив.

Я дякую ветеранам і волонтерам за підтримку. Вже не перший раз вони стають на захист закладу і колективу, але треба розуміти, що часу чекати немає і щоб захистити людей у разі необхідності, треба бути у всеозброєнні, – підкреслив Валерій Бабійчук, але водночас, зважаючи на реакцію наших ветеранів, погодився поки що не підписуватиме угоду на «ковідні пакети» з НСЗУ за умови, що у госпіталі хоча б на 50% відновити невідкладну допомогу, бо колективу треба працювати.
І на цьому, здавалося б, пікет мав би завершитися, але свою позицію захотіла висловити голова профкому госпіталю. На емоціях жінка вигукнула, що «Нам треба йти в «ковід», бо маємо заробляти гроші! Нам треба лікувати «ковідних» хворих!». Така аргументація збурила ветеранів. Вони почали вимагати від медиків гарантій, що госпіталь не стане «ковідний», а голову профкому – звільнити негайно. Поки керівник шпиталю Валерій Бабічук намагався вгамувати ветеранів, жінка вступила в суперечку із представниками колективу, які до того мовчки спостерігали за дискусією. Тоді й ті не витримали й заявили, що вони проти перепрофілювання шпиталю.

Ніхто працювати із «ковідними» хворими нікого не змушуватиме, – пояснив Валерій Бабійчук. – Ми вже провели анкетування серед колективу, хтось погодився працювати з інфікованими, а хтось – ні. Але бригади маємо з кого сформувати у разі потреби. Головне сьогодні – подбати про обладнання. Адже стіни чи лікарі без устаткування не лікують.
Зрештою за результатами дискусії, яка тривала між ветеранами і медиками понад години, сторони дійшли до того, що потрібно написати листа до Кабміну та РНБО, щоб врегулювати ситуацію. Крім того, ветерани вимагають письмових відповідей на підтвердження слів та гарантій, які озвучив департамент охорони здоров’я та написав голова облдержадміністрації у себе на сторінці. А щоб убезпечитися від подібних ситуацій у майбутньому, ініціюватимуть створення на рівні області програми з медичної допомоги та реабілітації ветеранів, яка фактично закріпить цей заклад за ветеранам.

Шпиталізацію дозволили

Наступного дня після мітингу АТОвці отримали лист-наказ від обласного департаменту охорони здоров’я. У ньому вказано: дозволити здійснювати госпіталізацію профільного контингенту за направленням сімейного лікаря за невідкладних станах згідно до медичних показань у межах 50% завантаженості загального ліжкового фонду.

Олександра МАКОВЕЦЬКА , фото авторки