Коронавірус

Коронавірус

Дві підозри на хворобу у Вінниці не підтвердилися: у студента з Китаю – грип, у дівчинки – аденовірус

  • Далі гості проходитимуть паспортний контроль, а дизенфекційна група проведе профілактичну дезінфекцію літака, – прокоментував він.

У Вінниці минулого тижня двох пацієнтів перевіряли на коронавірус: температура піднялася у студента з Китаю, а також у маленької вінничанки, яка з батьками повернулася з Італії. Уже 5 березня стало відомо, що в обидвох випадках підозри на новий вірус не підвердилися.

Студента з Китаю перевіряли двічі

– До прийомного відділення 4 березня звернувся студент університету, житель Китаю. Він перетнув кордон України з Польщею 1 лютого. А це понад 35 днів тому. Після приїзду, пробув 14 днів на карантині. Його допустили до навчання 16 лютого з температурою 36,7, – розповіла 5 березня головна інфекціоністка області Лариса Мороз.
За її словами, студент розповів, що на вихідних гуляв з другом містом і промерз. До лікарів звернувся із застудою і температурою 38,5.

  • На момент звернення до лікарні йому зробили аналіз корові. У приймальному відділені зробили експрес-тест і отримали позитивний результат на грип Б, – розповіла Лариса Мороз. – Враховуючи, що цей пацієнт громадянин Китаю, ми перевели його в бокс інфекційного відділення. Там ще один тест підтвердив грип Б. Цей пацієнт отримав специфічну терапію.
    Лариса Мороз жартує, що навіть хотіла зробити селфі з цим пацієнтом: щоб втихомирити паніку і показати, що цей випадок навіть до підозр не прираховують.
    Дівчинка, яка з батьками повернулася з Італії, уже одужала. Вдома у дитини піднялась температура і батьки викликали «швидку». Спершу у медиків була підозра на зараження коронавірусом.
    — Враховуючи, що сім’я повернулась з країни, де є підвищений ризик, ми відправляли аналізи до Києва, – розповіла Олена Онуфрійчук, доцентка кафедри дитячих інфекційних хвороб Вінницького медичного університету. – Це аденовірус. Дитина вже одужала, але це була хороша нагода перевірити готовність персоналу і лікарні.

Чекаємо тестів

У разі заражень коронавірусом чи підозри на цей вірус уже визначені лікарні, куди доправлятимуть таких пацієнтів. У Вінниці це міська клінічна лікарня №1 та Вінницька обласна дитяча інфекційна лікарня. В області – це районні лікарні. Базовими інфекційними відділеннями також визначені медзаклади прикордонних територій – Могилів-Подільська лікарня інтенсивного лікування, Ямпільска та Крижопільська лікарні.
В регіоні підготували 89 боксованих палат та 122 інфекційні бригади.
Лікарі запевняють, що сформований місячний запас необхідних медикаментів та засобів особистого захисту.

  • На лютневій сесії Вінницької міської ради виділено ще 800 тис  грн, щоб поповнити той запас лікарських засобів, який у нас уже є. Основним в лікуванні,  крім антимікробної і симптоматичної терапії, є киснева терапія. Тому ми проводимо реконструкцію кисневої мережі інфекційного відділення, – каже директор департаменту охорони здоров?я Вінинцької міської ради Олександр Шиш. – Але ми не маємо забувати про те, що в країні йде епідемія грипу і за дев’ять тижнів в Україні – 60 доведених випадків смертей від грипу. Жодна із померлих осіб не мала щеплення. 
    Поки на Вінниччині немає власних тестувальних систем на визначення коронавірусу, тому при підозрі на цей вірус, людину провіряють на всі можливі збудники. Якщо жоден не підтвердиться, зразки відправляють до Києва. Водночас у департаменті охорони здоров?я обіцяють, що тести на коронавірус з’явиться у Вінниці вже за кілька днів.

Миємо руки і пам’ятаємо про профілактику

Основними симптомами коронавірусу медики називають сухий кашель та високу температура. Основним органом ураження є легені, і саме це призводить до загибелі пацієнтів. Водночас медики заспокоюють, що причин для паніки немає і наголошують на дотриманні правил гігієни та профілактиці.
Так, у Вінниці та області із 5 березня обмежили проведення усіх масових заходів. Зокрема, скасували урочистості до 8 березня, та відмінили фестиваль до 206-річниці Шевченка.
У Вінниці громадський транспорт перед виходом на рейс та після рейсів дезінфекують, протирають поручні і миють підлогу. Маршрутки теж почали обробляти деззасобами двічі на день. У школах та дитячих садочках посилили контроль: дезінфікуючі засоби, вологе прибирання, провітрювання приміщень.

  • Педагоги мають контролювати, щоб діти добре мили руки. Керівникам комунальних підприємств ми рекомендували частіше проводити вологе прибиранні із застосуванням деззасобів, – каже Олександр Шиш. – Випадки захворювання можуть бути, але ми до них готові. Відсоток дітей, що можуть захворіти невеликий. В групі ризику – люди старшого віку. Головне дотримуватись профілактики, мінімальна відстань від людини з симптомами ГРВІ – 1,5 метра. Мийте часто руки, не торкайтесь руками обличчя. Якщо можете не піти в магазин чи ще кудись зайвий раз, то не робіть цього.
    Тим часом на Вінниччині продовжується лютувати грип і ГРВІ. За інформацією Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ, найвищі показники захворюваності на у Бершадському, Муровано-Куриловецькому, Томашпільському та Тульчинському районах.

Міфи про коронавірус

У Всесвітній організації охорони здоров’я розповіли про деякі хибні уявлення про вірус COVID-19. Серед них – міфи про передачу комарами, прийом кокаїну та куріння як захист від інфекції.

  • Коронавірус НЕ передається через укуси комарів;
  • Дитяча сеча НЕ є засобом профілактики, вона не вбиває віруси та бактерії;
  • Перебування на вулиці у холодну та сніжну погоду НЕ допоможе знищити коронавірус;
  • Вживання кокаїну НЕ допоможе захиститися від SARS-CoV-2;
  • Існує дуже мала ймовірність передачі коронавірусу через предмети (наприклад монети чи банкноти), на такій поверхні вірус живе не більше кількох годин;
  • Часник НЕ допоможе вам захиститися від вірусу SARS-CoV-2;
  • Натирання рук кунжутною олією також НЕ допоможе;
  • Коронавірус НЕ може розлітатися повітрям на великі відстані – вірус має велику масу й тому не здатен на це;
  • Електричні пристрої для сушки рук НЕ вбивають коронавірус – для профілактики треба обробляти руки спиртовмісними антисептиками або мити з водою та милом;
  • Обробка всього тіла етанолом або хлорним вапном НЕ вб’є вірус SARS-CoV-2;
  • Отримувати листи та посилки з Китаю безпечно, ви НЕ ризикуєте заразитись;
  • На сьогодні немає підстав вважати, що заразитися коронавірусом можна від домашніх тварин;
  • Вакцини від пневмонії НЕ захищають від китайського коронавірусу, антибіотики також безсилі;
  • Регулярне промивання носу сольовим розчином НЕ допоможе захиститися від вірусу SARS-CoV-2;
  • Під час кашлю та чхання коронавірус не розноситься на відстань 8 метрів – краплі, що виділяються у таких випадках, розлітаються на відстань до 1 метра.

Паломники прилетіли

5 березня аеропорт «Вінниця» прийняв два рейси з Ізраїлю. Ця країна входить до переліку країн, де зареєстровані випадки захворювання на коронавірус. Тож 160 пасажирів рейсу перевірили на підвищену температури  працівники Вінницького обласного  лабораторного центру.

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру Степан Томин повідомив, що на цьому рейсі пасажирів з підвищеною температурою не виявили.

Автор Анастасія КОРОЛЬ