Глиняна справа: приватним підприємствам закидають незаконний видобуток корисних копалин

Глиняна справа: приватним підприємствам закидають незаконний видобуток корисних копалин

У Крижопільському районі приватне підприємство незаконно видобувало глину для виробництва цегли. У Відділі комунікації Головного управління Нацполіції області повідомили, що незаконний видобуток корисних копалин задокументували поліцейські слідчого управління ГУНП спільно з працівниками УСБУ за процесуального керівництва прокуратури області.

За попередньою інформацією слідства, організатори, порушуючи встановлені правила використання надр, на земельних ділянках загальною площею понад 5 га розгорнули видобуток глини без необхідних дозвільних документів. Незаконно видобуту сировину підприємці використовували для виробництва цегли, – інформують у Відділі комунікації поліції області.

За інформацією заступника начальника слідчого управління ГУНП області Олександра Білого, факт незаконного видобутку глини встановлено приблизним об’ємом 1000 куб. метрів, орієнтовною вартістю близько 1 млн грн.

Вилучено три одиниці техніки, за допомогою якої здійснювався видобуток корисних копалин, та  близько 500 тисяч цегли. На вилучене майно планується накладання арешту, – зазначає він.

Кримінальне провадження розпочато за ст.240 ККУ – порушення правил охорони або використання надр. В межах провадження мають призначити ряд експертиз. За їх результатами вирішуватиметься питання про оголошення винним особам про підозру та  притягнення їх до відповідальності, зазначають у поліції.

Буквально за кілька днів до цього правоохоронці повідомили про незаконний видобуток глини у Хмільнику. Мета – та сама, для виробництва цегли.

Попереднім слідством  встановлено, що приватне підприємство  виготовляло  цеглу з глини, яку видобувало на суміжній  ділянці, не маючи жодних на те дозвільних документів, – зазначали у Відділі комунікації обласної поліції.
Тоді поліцейські вилучили 2 одиниці спецтехніки, які використовувалися  у незаконній розробці надр та 500 тисяч цегли.
Зі свого боку, у Службі безпеки України, спільно з якою проводилася і ця операція, уточнювали, що незаконний видобуток глини організував менеджмент приватного цегельного заводу.

За попередніми підрахунками, з початку поточного року фігурантами провадження незаконно видобуто майже 3 тисячі кубічних метрів глини, орієнтовна сума завданих державі збитків може сягати 2 мільйонів гривень, – повідомиляли у пресгрупі Управління СБУ у Вінницькій області. – На місці провадження господарської діяльності виявлено спецтехніку, приблизно 500 тисяч одиниць цегли, орієнтовною вартістю 1,5 мільйона гривень, на які планується накладання арешту.