Замкова гора: на сесію міськради готують рішення, щоб забезпечити збереження пам’ятки археології

Замкова гора: на сесію міськради готують рішення, щоб забезпечити збереження пам’ятки археології

На вересневу сесію Вінницької міської ради готують рішення, у якому прописані організаційно-правові заходи щодо впорядкування та збереження урочища Замкова гора, яке є пам’яткою археології. Це питання 10 вересня уже розглянули на виконкомі міської ради. А от причиною для розробки такого рішення, повідомляють у Вінницькій міській раді, стало несанкціоноване зняття орендарем ділянки під Замковою горою частини шару ґрунту, який має історичну та археологічну цінність.

У 2018 році у Вінниці розробили документ, який окреслив подальший розвиток Замкової гори. Це історичне і цінне місце для Вінниці. На цій території археологи під час попередніх досліджень виявили низку культурних шарів. Серед них – трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст. 

Два роки тому Центр історії Вінниці спільно з ГО «Креативний простір» та Вінницьким історичним товариством взяли участь у розробці просторової Концепції використання Замкової гори для розміщення там однойменного історико-туристичного комплексу. Сам термін «Замкова гора» пов’язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 р. за старостування князя Костянтина Острозького. Ця Концепція розроблялася з умовою максимального збереження культурного шару, рельєфу та залишків православного кладовища ХVIIІ століття, – розповів директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Територія під Замковою горою – в оренді. Там планується будівництво. Як запевнив забудовник журналістів, вони ще нічого не зводили, а лише намагалися прибрати сміття. Тепер у тих умовах, що склались навколо Замкової гори, органи місцевого самоврядування вважають за необхідне схвалити рішення, яке передбачить додаткові умови розвитку території, що межує із Замковою горою, а також заходи, орієнтовані на досягнення взаємоузгодження дій міста та інвестора.   

Головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський каже, що на першому етапі органи місцевого самоврядування мають наміри зробити урочище Замкова гора доступим та безпечним місцем для людей. Для цього потрібно розробити проєкт укріплення північного схилу урочища та виконати необхідні роботи. Після цього планується влаштувати оглядовий майданчик та чітко окреслити межі цієї території. І фінансування витрат на виконання цих робіт міська влада пропонуватиме інвестору, адже саме він заподіяв шкоду, коли вивіз шар ґрунту під час проведення підготовчих робіт для влаштування підпірної стіни над орендованою ним землею в підніжжі Замкової гори.

Об’єкт, що може з’явитись у підніжжі гори, не повинен суперечити важливій історичній локації міста. Тому ми будемо пропонувати інвестору розглянути питання внесення змін в інвестиційні наміри на орендованій ним території. Оскільки просторова Концепція використання Замкової гори має взаємоузгоджуватись із тим проєктом, який планує звести забудовник, – каже Євген Совінський. 

У міській раді зазначають: якщо органи місцевого самоврядування та інвестор не знайдуть порозуміння, департамент правової політики та якості міськради розпочне процедуру дострокового припинення дії договору оренди земельної ділянки, що розташована у підніжні урочища Замкова гора.

Просторова концепція історико-туристичного комплексу «Замкова гора»