COVID-19: Вінниця, Козятин та Вінницький район – у «помаранчевій» карантинній зоні

COVID-19: Вінниця, Козятин та Вінницький район – у «помаранчевій» карантинній зоні

Цей тиждень Вінниця, Вінницький район та місто Козятин «зустріли» у «помаранчевій зоні». До «жовтої зони» епіднебезпеки віднесли міста Могилів-Подільський, Хмільник, а також райони Жмеринський, Калинівський, Козятинський, Немирівський, Піщанський, Тиврівський, Томашпільський.

Одразу після того, як Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оприлюднила рівні епідемічної небезпеки, у Вінницькій міській раді повідомили про те, як вінницькі школи працюватимуть в умовах «помаранчевої» карантинної зони.

Так, керівники закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності із 14 вересня 2020 року повинні:

– забезпечити організацію освітнього процесу для учнів 1-4 класів у звичайному режимі згідно із затвердженим розкладом навчальних занять з обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних вимог.

– забезпечити організацію освітнього процесу для учнів 5-11 класів у змішаній (комбінованій) формі згідно із затвердженим розкладом навчальних занять з обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних вимог.

– здійснити поділ 5-11 класів на підгрупи із відвідуванням кожною із підгруп по черзі через тиждень навчальних занять у школі.

– забезпечити організацію освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання для учнів класу (групи), які перебувають на самоізоляції.

NIS, SERBIA – APRIL 07: A medical personnel works at a Covid-19 clinic, which was the second one in the country after Belgrade, in Nis, Serbia on April 07, 2020. ( Sasa Djordjevic – Anadolu Agency )

У самій Вінниці, за повідомленням міської ради, другий тиждень поспіль спостерігається значне підвищення рівня захворюваності COVID-19. Лікарі пов’язують це зі святкуванням 1 вересня, коли вінничани досить безпечно поводилися у людних місцях, ігноруючи протиепідемічні заходи.

Завантаженість ліжок пацієнтами з підтвердженим коронавірусом складає 49%. Якщо рахувати хворих та тих, хто має підозру, цей показник складає 77%. Щодо охоплення населення тестуванням ПЛР та ІФА, у нас цей показник завжди високий і зараз складає 665 тестувань на 100 тисяч населення. Якщо говорити про захворюваність на COVID за 14 днів на сто тисяч населення, то у Вінниці він складає 119 випадків, – розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Загалом станом на 13 вересня у Вінниці хворіл 658 пацієнтів. 606 людей (92%) лікувалися амбулаторно. 52 особи або 8% з підтвердженим коронавірусом – на стаціонарному лікуванню. У міській клінічній лікарні №1 таких людей 33. У Вінницькій центральній районній клінічній лікарні (ЦРКЛ) перебуває 6 хворих, дитячій інфекційній лікарні (ДІЛ) – 3 хворих, ВМЦ – 1 хворий, Шаргородська ЦРЛ – 4 хворих, Барська ЦРЛ – 4 хворих. 

Під контролем сімейних лікарів у Вінниці – 961 особа. Із них – 404 зі встановленим коронавірусом (легкий або безсимптомний перебіг), 171 – з підозрою , 384 – члени сімей, контактні громадяни, групи ризику інфікування, 2 особи – громадяни, які повернулись з країн зі спалахом на COVID.

Станом на 15 вересня у Вінницькій області COVID-19 підтвердили загалом у 4887осіб.  За інформацією начальниці відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я та реабілітації облдержадміністрації Тетяни Бондаренко, у 19-ти опорних лікарнях області, станом на 15 вересня, на стаціонарі із підтвердженим COVID-19 перебувало 258 осіб, у тому числі 5 дітей. Перебувають у лікарнях з підозрою 299 осіб – 288 дорослих та 11 дітей.

Передбачені карантинні обмеження

Жовта зона забороняється:

  • відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово
  • обмеження зеленої зони зберігаються

Помаранчева зона забороняється:

  • діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів
  • діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час
  • планові госпіталізації в лікарнях
  • спортзали, фітнес-центри, заклади культури
  • прийом нових змін в дитячі табори
  • обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 кв. м. та не більше 100 людей
  • обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються