Довічне ув’язнення за убивство таксиста

Довічне ув’язнення за убивство таксиста

Вінницький апеляційний суд призначив довічне ув’язнення трьом чоловікам, яких судили за вбивство водія таксі Віталія Коваля. Про це повідомили на офіційному сайті суду. 10 червня суд задовольнив апеляцію потерпілого – батька водія.

  • Організатору й керівнику злочинної групи місцевий суд призначив 15 років позбавлення волі з вилученням майна, двом іншим – відповідно 13 і 14. Теж – із конфіскацією, – інформують у пресслужбі Вінницького апеляційного суду. – Колегія суддів вирішила: троє засуджених мають відбувати суворіше покарання. Вважає, що суд першої інстанції не повністю врахував тяжкість і суспільну небезпечність злочинів та спосіб їх скоєння. Призначаючи покарання, місцевий суд не врахував, що обвинувачені діяли як організована група, за змовою скоїли шістнадцять злочинів, з яких чотири – умисні особливо тяжкі.

Шукали і вірили, що живий

Це сталося восени 2015 року. 28-річний Віталій Коваль працював у Вінниці водієм у службі таксі “Форсаж”. Вночі на 5 жовтня він виконав замовлення, і більше на зв’язок не виходив. Коли на роботі не змогли його знайти, дружина Віталія звернулася у (тоді ще) міліцію. Одночасно у соціальних мережах активно поширювали пост про пошуки Віталія та його білої «Ауді-100». Вінницькі таксисти з різних служб шикувалися ланцюгом та прочісували ліс біля Калинівки – у надії знайти колегу живим.

Поліція оголосила Віталія і його машину розшук. Через добу авто Віталія знайшли в Іллінцях.

  • На місці, в Іллінцях, правоохоронці встановили особу приватного підприємця, який придбав автомобіль за 20 тисяч гривень. При його опитуванні: «хто саме продав йому цей автомобіль і звідки він у нього», чоловік збрехав, не сказавши справжніх продавців «Ауді». Проте працівники міліції встановили що ці ж особи пропонували цей автомобіль й іншим жителям Іллінців. Таким чином вдалось встановити одного із підозрюваних осіб, – розповідав на той т.в.о. начальника УМВС області Сергій Кримчук.
  • Згодом правоохоронці затримали ще двох підозрюваних. Вони стверджували, що лише забрали у таксиста машину, а його самого покинули у лісі. Саме тому колеги і прочісували ліс – шукаючи Віталія.
  • Його тіло знайшло неподалік Сальника. Прикрите хмизом. Місце вказали затримані. Судово-медична експертиза встановила, що причиною смерті стала механічна асфіксія – чоловіка задушили.
  • Пізніше, колеги убитого зупинять машину, в якій у прокуратуру везтимуть одного із затриманих.
    -Навіщо убивати! Забери машину, візьми гроші! Але убивати навіщо!!! – кричали водії, а потім просили слідчих. – Та хоча б відкрийте вікно, ми йому в очі подивимося.

Душили двічі

Восени 2015 року підозрюваним було 26, 24 та 21 років. «Заробляли» вони крадіжками з авто. Знімали акумулятори, магнітоли, колеса, диски. Все то збували власнику СТО. За один раз пожива була незначною: коли 800 гривень, коли 500, коли трішки більше тисячі. І щоразу вони зважали на те, щоб поряд нікого не було. Але після чергової «зміни» виникла ідея викрасти автомобіль. Тут уже планували отримати значно більше коштів.

«Перебуваючи на СТО, повідомив про свій намір викрасти автомобіль та запропонував його купити. Погоджуючись на пропозицію про купівлю викраденого транспортного засобу, не будучи членом організованої групи, замовив останньому справний автомобіль іноземного виробництва у хорошому технічному стані», – читаємо у вироку суду.
За машиною трійця на своїх білих «Жигулях» приїхала із Іллінецького району до Вінниці. На годиннику була третя ночі. На Київській навпроти лікарні №2 вони звернули увагу на білу «Ауді 100», за кермом якої був Віталій. Із собою вчорашні злодії мали заготовлену мотузку і металевий трос, до кінців якого прив’язали гайкові ключі. Коли сіли у таксі і замовили поїздку до Мізяківських хуторів, відпускати водія не планували.

У вироку суду читаємо, що перша спроба убити водія була на неподалік військової частини у Калинівці. Але трос обірвався, водій вирвався і кинувся тікати. Його наздогнали, кинули на землю і почали бити.

У цей момент солдат на вахті, почувши підозрілий шум, крикнув, що буде стріляти. Це налякало убивць, тож вони зв‘язали свою жертву, кинули до машини на заднє сидіння і рушили далі.

Другу свою спробу убивці уже довели до кінця, в іншому місці. Потім ці троє забрали з машини гроші, два мобільних телефони, зняли зі своєї жертви золоті каблучки, хрестик і годинник. З машини забрали навігатор та рацію.
На «Ауді», ціною якого стало життя Віталія, його убивці приїхали до покупця. Як і обіцяв власник СТО, машину він купив, за 20 тисяч гривень.

Справедливість

Колеги вбитого відслідковували хід слідства та ходили на судові засідання. Кажуть, що після вироку Апеляційного суду відчули, що рішення справедливе.

— Я був на засідання попереднього суду, в Немирові. Були наші колеги із “Форсажу” і з інших служб, майже всі ті, що знав Віталія. І всі були незадоволені вироком. Зараз, це не пом’якшує нашу втрату, але це справедливо. Ми брали участь і в пошуках Віталія, і на засіданнях всіх були, і на очній ставці, коли вбивці показували місце, — розповів Сергій Чалов, директор служби таксі “Форсаж”.

У Віталія Коваля залишилась дружина та двоє неповнолітніх дітей.

За справою стежили колеги вбитого відслідковували хід слідства та ходили на судові засідання.

  • Автор Анастасія КОРОЛЬ