3700 візових анкет за 5 днів : черги під Генеральним консульством Республіки Польща привернули увагу вінничан

3700 візових анкет за 5 днів : черги під Генеральним консульством Республіки Польща привернули увагу вінничан

Із пом’якшенням карантину у Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці – ажіотаж, вінничани шикувалися у довжелезні черги, щоб подати документи на отримання візи.

У Консульстві пояснюють, що через епідемію COVID-19, заявки на отримання віз не оброблялись. Через це нині охочих отримати візу до Польщі значно побільшало.

— Нами було розроблений певний алгоритм щодо обслуговування громадян в мінімальні строки зі збереженням правил карантину та безпеки. Щодня черги зменшується, що зрештою, можна побачити перед будівлею ТЦ SKY PARK, – повідомили «Місту» у Генеральному Консульстві Республіки Польща.

У Консульстві пояснюють, що у звичному режимі Пункти прийому візових анкет почали працювати лише із третього червня.

— Від 5 травня 2020 року в першому етапі видавались візи передусім: водіям міжнародних перевезень та працівникам, котрі запрошені польським працедавцем на сезонні сільськогосподарські роботи. А із 3-го червня, після отримання дозволу української сторони, в нормальному режимі працюють Пункти прийому візових анкет до Польщі у Вінниці, Чернівцях, Житомирі та Хмельницькому.

За даним польського представництва, у Вінниці за період від 5 травня до 10 червня 2020 року вони прийняли 3700 візових анкет.

Проте, щоб подати документи на отримання польської візи не обов’язково стояти в черзі під дверима установи. Реєстрація на національну візу доступна на офіційній платформі e-konsulat.gov.pl.

У Консульстві повідомили, що із 3-го червня відновили свою роботу також Візові центри, де можна подати документи на отримання національної візи для всіх заявників, в тому числі для власників Карти Поляка.

Складніша ситуація для тих, хто лише зараз хоче отримати карту поляка або довідку, що підтверджує польське походження. За наявності цих документів в українських абітурієнтів є шанс отримати вищу освіту безкоштовно. Проте поки що це неможливо – через карантин. У польському представництві пояснюють, що для отримання цих документів заявник обов’язково має пройти особисту співбесіду з консулом. Але через пандемію, із 15 березня, у Генеральному консульстві Республіки Польща у Вінниці обмежили проведення заходів та зустрічей, до закінчення карантину в Україні.

Автор Анастасія КОРОЛЬ