На Вінниччині буде 5 районів замість 27

На Вінниччині буде 5 районів замість 27

На основі нового територіального устрою восени відбудуться місцеві вибори

У Вінницькій області наразі 27 районів. Про те, що кількість районів
зменшать, а Україну загалом чекає новий адміністративно-територіальний устрій, говорили одразу із початку процесу децентралізації і створення ОТГ. На Вінниччині йшлося про можливе створення: трьох, п’яти або шести районів. Тепер інтриги немає – районів скоріш за все буде 5. Міністерство розвитку громад 5 червня оприлюднило проєкти майбутніх районів в Україні. У Вінницькій області вони такі: Вінницький (він найбільший), Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинській, Хмільницький (до речі, саме до нього віднесли сусідню із Вінницею Калинівку – Авт.).

  • Мінрегіон спрямував на погодження проект постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що цей проект не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані, – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.
    Цей проєкт на погодження отримали центральні органи виконавчої влади, облдержадміністрації та асоціації органів місцевого самоврядування. А напередодні оприлюднення проєкту з 5-ма районами, наче між, іншим читаємо повідомлення облдержадміністрації
  • Голова облдержадміністрації повідомив, що сьогодні вранці (3 червня – Авт.) відбулося онлайн засідання Робочої групи з обговорення бачення структури адмінтерустрою другого рівня Вінницької області. Під час онлайн засідання учасники Робочої  групи розглянули варіанти щодо утворення адміністративно-територіального устрою районного рівня і погодили єдиний варіант – 5 об’єднаних районів. А саме: Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський та Північний.
    Голова обдержамістрації назве пропоновану модель – «певним компромісом».
    …Ще кілька тижнів тому у Кабміні був проєкт, де на Вінниччині залишалося не пропоновані сьогодні 5, а 3 райони замість 27.
  • В останній редакції подання Вінницької облдержадміністрації передбачається уже 3 райони, хоча пропозиція про 5 районів також обговорювалася, – так на запитання журналістів на пресконференції відповів голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.
    Тоді жодних зауважень до цього варіанту районування столичні експерти не озвучили. Лише констатували. Але за кілька днів сторінці Віталія Безгіна у Фейсбук з’явилося повідомлення, що таке бачення адмінустрою Вінничини помилкове:
  • Можна дискутувати з приводу кількості районів у Вінницькій області, але остання версія подання ОДА в 3 райони, де 60% населення області зосереджено у Вінницькому, мені здається хибною з точки зору державотворення.
    Утім, якою б не була дискусія – 3/5/6 районів на Вінниччині – той факт, що на Київ пішов проєкт саме з цифрою 3, несподіванкою на той момент не було. Про таку кількість районів у Вінницькій області повідомляв ще на початку серпня 2019 року тодішній міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. На цій кількості наполягали і деякі експерти. Зокрема і Геннадій Ганущак. Він під фінал затвердження остаточного варіанту конфігурації ОТГ на Вінниччині приїздив до нас в ролі неофіційного «пожежника» – бо термінові зустрічі з ОТГ, які були не згодні з пропонованим варіантом, нагадували радше гасіння невдоволення, ніж експертні зустрічі.
    Нещодавній коментар Юрія Ганущака свідчить про те, що він свою думку не змінив.
  • Вінницька область. Однозначно визначаються Вінниця та Могилів-Подільський. Поза 60-кілометровою зоною безумовної відповідальності ТО ЦОВВ і РДА проживають понад 150 тисяч жителів, що дає підстави для створення ще одного району. Адміністративними центрами можуть бути Ладижин як найближчий до адміністративного центру, Тульчин і Гайсин, які в історичному плані мають досвід перебування там органів управління субрегіонального рівня, – казав експерт. – Це той випадок, коли, швидше за все, буде прийняте політичне рішення щодо вибору центру району в південно-східній частині області.
    Оприлюднений проєкт Мінрегіону нового територіально-адміністративного устрою Вінниччини з 5-ма районами Юрій Ганущак прокоментував так:
  • Хмільницький район штучний. Два райони на півдні теж потрібно об’єднати в один.
    Водночас попри те, що думки експертів і розробників різняться щодо самої кількості районів, вони одностайні у тому, що людей ця кількість має зачіпати найменше. Пояснюють це тим, що усі послуги будуть надаватися у громадах, а поїздка «у район» для вирішення проблем буде уже непотрібною.
  • Нові райони. Два важливі меседжі, – коментує голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін – 1. Для громадян. Коли вам кажуть, що тепер за якоюсь послугою вам доведеться їхати за 60-100 км в центр укрупненого району, вами банально маніпулюють. Усі послуги будуть максимально спущені на рівень громад, а територіальні представництва органів виконавчої влади і так вже давно не зав’язані на районні центри. 2. Для місцевих еліт та «еліт». Досить намагатись втручатися в нове районування. Навіть якщо зі змінами до Конституції не встигнемо і на перехідному етапі будемо мати районні ради, вони будуть з мінімальними повноваженнями та практично без ресурсів. Тому нема за що боротися з політичної чи бізнесової точки зору, яка в багатьох домінує над державницькою позицією.
    Однак є один нюанс, на який експерти відповіді дати не можуть. Які функції будуть у районів і районних рад?
  • Станом на сьогодні усі базові функції, які передбачалися, зняті з компетенції районів, – зазначає Голова громадської організації «Ресурсний та інформаційний центр «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець. – Якщо немає функцій – то постає питання доцільності утворення адміністративно-територіальної одиниці. А утворення районів лише для того, щоб там діяла місцева префектура – це нонсенс. Наразі єдине обґрунтування необхідності створення районів – формування відповідних місцевих адміністрацій. Що із того громадам – та нічого, окрім збереження вертикалі влади.

Козятин не згодний

У Козятині збираються відстоювати свій район – Козятинський. За будь-якої конфігурації (3/5 районів) Козятинський район приєднували або до Вінницького, а тепер – до Хмільницького. Тож у районі вирішили боротися, аби Козятин став центром об’єднаного району, до якого увійдуть Калинівський, Хмільницький, і Погребищенський райони.

Автор Ірина ЖУК