Бійня у Жмеринці

Бійня у Жмеринці

Новий поворот подій: серед арештованих не тільки представники Нацдружин, а і два депутати Жмеринської міськради і “кримінальний авторитет”

Сесія міськради у Жмеринці 27 лютого «ознаменувалася» потрощеними меблями, розбитими головами, кров’ю у коридорі, 20-ма затриманими і кримінальним провадженням. Цього дня на сесії міськради одним з питань мало бути оголошення недовіри до в.о.міського голови Юрія Світлака. З цим у поліції безпосередньо і пов’язують «події» 27 лютого Жмеринці. Утім, остаточною версією її поки не оголошують.

20 затриманих і версія поліції

  • У будівлю Жмеринської міської ради вбігли понад 20 чоловік, що були в масках та камуфляжних куртках з написом «Національна дружина». Вони почали громити приміщення, вибивати двері. Пошкодили майно міської ради та вчинили бійку з депутатами та поліцейськими, – розповів начальник поліції Вінниччини Юрій Педос. – Під час затримання встановили, що всі нападники це учасники громадського об’єднання «Едельвейс» та члени «Національної дружини» міста Вінниця. Затримали в тому числі двох лідерів цих організацій.
    У поліції того дня терміново скликали брифінг. Серед постраждалих у тій сутичці, як виявилося, 10 поліцейських, вісім з них – у лікарні. І половина з них – це керівний склад місцевого відділення поліції, в тому числі і заступник начальника поліції Жмеринки, що у той день виконував обов’язки керівника.
  • Ми будемо дуже жорстко реагувати, тому що ніхто не має право ні на кого нападати, ніхто не має права захоплювати адмінприміщення, зривати сесії, спричиняти тілесні ушкодження людям, тим більше поліцейським, – сказав Юрій Педос.
    Кримінальні провадження поліція розпочала за двома статтями Кримінального кодексу: хуліганство та погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

Версія Нацдружин: не ми почали бійку

Свою прес-конференцію провели і вінницькі Нацдружини. Там стверджують, що бійку почали не вони.

  • За інформацією від місцевих жителів про корупційні схеми і дерибан бюджету ми прийшли на сесію задати питання Світлаку, – розповів Денис Трейн, представник організації, пояснюючи їхній візит у Жмеринку. – На вході нас зустріла поліція і тушки усередині. Це були люди спортивної статури. В спортивному одязі без опізнавальних знаків. Ми не можемо сказати, що це були поліцейські.
    Представник організації майже покадрово розбирають відео журналістів, зняте у середині мерії. На ньому видно, як барикадуються двері, не шкодуючи меблів, як щось із середини приміщення летить у вікно, чутно як б?ється скло, видно, як людину через ту меблеву барикаду втягують за руку по підлозі у приміщення, а потім зверху б’ють сміттєвим баком і знову тягнуть далі за руку.
  • Чому людей в кайданках били? Чому били людей без свідомості? Чому немає затриманих з іншого боку? Чому, коли активісти прийшли до Жмеринської міської ради їх ніхто не вислухав, та не дав висловитись? – запитують представники організації.
    Здається, запитання виникли не тільки у них.
    «Штурм «нацжонами» міської ради, розбиті вікна, повне беззаконня. Все це беззаперечний факт, – висловився Андрій Грачов, учасник АТО, а нині начальник відділу у справах ветеранів війни та учасників бойових дій управління соціальної підтримки та державних гарантій облдержадміністрації. – Але хто ці люди на відео? Поясніть їх поведінку? Спортивні костюми це формений одяг поліції? Добивання ногами це теж так треба? Хто ці люди і чому вони діють разом з поліцією?»
    Людина, яку втягнули у мерію і били зверху сміттєвим баком – Андрій Вербецький, лідер вінницьких Нацдружин. Зараз він у лікарні. Каже, на відео видно, що дві людини наносять палками удари начебто по меблях:
  • Насправді, то були не меблі – то був я.
    Другий пацієнт у цій палаті – Дмитро, у нього зламана щелепа, струс головного мозку.
    Обидвом суд обрав міру запобіжного заходу – цілодобовий домашній арешт, який поки вони відбувають під наглядом лікарів.
    Андрій Вербецький просить поліцію об’єктивного розслідування, а ще знайти записи відеокамер з міської ради. Каже, камери працювали, а отже фіксували усі події під час тієї бійні.

Арешти і застава

Питання відставки Юрія Світлака на сесії не пройшло. Проголосували лише троє депутатів. Після усіх і затримань подій депутати сесію продовжили.
До речі, сам Юрій Світлак став в.о.мера Жмеринки у травні 2019 року, коли депутати висловили недовіру Анатолію Кушніру, якого у Жмеринці обрали міським головою у 2014 році. Тоді ж Анатолій Кушнір закидав Юрію Світлаку «нерозуміння регламенту» і навіть звертався до керівництва держави і силових структур через «незаконне захоплення влади у місті». Тепер до керівництва держави звертається уже Юрій Світлак, з депутатами. Він просить президента взяти «під особистий контроль досудове розслідування» і «забезпечити в найкоротші терміни притягнення до відповідальності винних». А також обурюється, що депутату міськради та двом працівникам виконкому також повідомили про підозру.
Загалом у цій справі міру запобіжного заходу обрано 22-ом особам.

  • Відносно 13-ти підозрюваних, обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, у тому числі, 2 депутатам Жмеринської міської ради та місцевому жителю – “кримінальному авторитету”,  без права внесення застави, – повідомили у пресслужбі прокуратури Вінницької області. – Відносно 3-х підозрюваних обрано тримання під вартою з альтернативою внесення  застави у розмірі 168 тис. грн. Щодо інших 6-ти підозрюваних, з яких 3 неповнолітніх, обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту.
  • Де зараз затримані
  • 13 – під вартою, без права внесення застави, в тому числі двоє депутатів
  • 3 – під вартою з можливістю внести 168 тис. грн застави
  • 6 – цілодобовий домашній арешт
  • Автори Анастасія КОРОЛЬ, Ірина ЖУК