Без автівки і життя – не життя,  або Кому закон не писано

Без автівки і життя – не життя, або Кому закон не писано

Одні люди життя прожили, а на власний автомобіль не розстарались: хоч і мали змогу, та не мали в тому потреби, і живуть собі не тужать. Інші мають його як додаткову зручність – і не більше. Але є й такі, що просто не уявляють свого життя без машини, вони навіть до туалету по власному подвір’ю готові автівкою добиратись.

За всіма ознаками саме до останньої категорії має належати мешканець Літинського району Кузьма Несправжній (анкетні дані змінено).

Як розповідають документи, рівно рік тому, 4 липня 2019-го, пізно ввечері він вишивав на автівці по Багринівцях, м’яко кажучи, не дуже тверезий. І треба ж такому статись, щоб майже опівночі на його дорозі опинилась патрульна поліція! Автівка Кузьми викликала підозру, його зупинили – і почули від чоловіка характерний запах алкоголю.

Дала справа пішла по накатаній доріжці: висновок медиків, складання адмінпротоколу і врешті суд, який закінчився вельми неприємно, бо порушника не тільки оштрафували на суму понад двадцять тисяч гривень, а ще й на три роки позбавили права керувати автотранспортом.

Для Кузьми то був удар нижче пояса, адже чоловік не мислив свого пересування по світу без авто. Звісно, він міг порушити заборону і їздити не лише в туалет, а й куди-небудь на сусідню вулицю до кума. Але ж не далі, бо знов можна попастись. Ну просто не життя!

І наш герой знайшов вихід. Пошукавши по Інтернету, Несправжній надибав доброзичливця, який усього за 3 тисячі гривень обіцяв вислати водійське посвідчення. Правда, підроблене, але ж дуже схоже на справжнє! Ну хто, мовляв, розбереться, якщо на нього дивитись увечері?

У лютому цього року Кузьма придбав фальшивку і знов узявся їздити на автівці повсюди з такою завзятістю, ніби нічого й не сталось.

Однак тривало це недовго, всього кілька тижнів. Увечері 24 березня, їдучи по Літину, наш герой порушив правила дорожного руху, і його зупинила патрульна поліція. Уже одного погляду поліцейських на «права» Несправжнього було досить, щоб запідозрити, що вони несправжні.

Як і слід було сподіватись, це підтвердила криміналістична експертиза. Відтак Кузьма Несправжній знов постав перед ясними очима Феміди, тільки на цей раз уже було не адміністративне, а кримінальне провадження. Літинський районний суд визнав його винним у використанні завідомо підробленого документа (стаття 358 Кримінального кодексу України) і оштрафував на 850 гривень. На додачу йому доведеться заплатити ще один «штраф», більший майже в чотири рази, тобто оплатити вартість експертизи в сумі 3140 гривень.

Та й 3 тисячі гривень безповоротно пропали, бо, як читач, певно, здогадується, підробку суд йому назад не повернув, а залишив при матеріалах справи.

Автор Леонтій Краснопільський