Без ЗНО: прописати легше, ніж реалізувати

Без ЗНО: прописати легше, ніж реалізувати

Парламент розширив можливості для вступників з окупованих територій, та на практиці юридичних колізій не уникнути

Парламент 3-го липня вніс зміни до Закону України «Про вищу освіту». Вони дозволяють розширити правила вступу до вишів для дітей з тимчасово окупованих територій Донбасу та території населених пунктів на лінії зіткнення. Тепер ці абітурієнти зможуть вступити у будь-який заклад вищої освіти за окремою квотою, встановленою Міністерством освіти і науки. Раніше така квота діяла лише через освітні центри «Крим – Україна» та «Донбас – Україна». Філія останнього, починаючи із 2015 року, діє при Донецькому національному університеті імені Василя Стуса, який з початком окупації переїхав до Вінниці. Відтак, як відзначає відповідальна секретарка приймальної комісії ДонНУ ім. Василя Стуса Юля Окуньовська, абітурієнти з тимчасово окупованих територій вступали до українських вишів за спрощеною системою вже п’ять роки поспіль.

Донедавна діти з ОРДЛО мали два варіанти вступу до українських університетів. Перший – скласти ЗНО і потрапити до будь-якого вишу. Другий – звернутися до центру «Донбас–Україна», пройти екстернат, отримати диплом про завершену українську освіту та скласти іспити з історії України й української мови. Після цього вони мали змогу вступити тільки у ті виші, які були прописані за програмою співпраці із центрами «Донбас – Україна». Зараз, після внесених змін, діти з тимчасово окупованих територій будуть вступати до закладів вищої освіти без складання ЗНО і матимуть можливість вступити до всіх вишів України, а не за обмеженим окремим списком, як було раніше.
Та проблема не тільки у тому, які зміни запропоновані, адже ці зміни до закону про вищу освіту стали, м’яко кажучи, дискусійними. Питання ще й тому – як їх будуть реалізовувати університети.

  • Що буде з атестатами, вступними екзаменами, що робити з тими спеціальностями, для яких був прохідний бал зі ЗНО вище за стандартний – ці питання не зрозумілі по сьогодні, – пояснює Юля Окуньовська. – Наразі ми маємо кілька заяв-дзвінків від вступників з окупованих територій, але з позаминулої п’ятниці звідти не можуть виїхати через зачинені кордони та карантинні обмеження. Раніше ми просто допомагали цим дітям знайти житло. У цьому році, однією з вимог правил прийому є те, що ми повинні надавати їм гуртожитки на момент вступу. Але роз’яснення, як це має відбуватися, на жаль, немає.
  • Головні правові колізії проявляються у тому, що для таких дітей держава нібито виділяє бюджетні місця. Якщо у них високі бали, то вони проходять на навчання автоматично за рейтингом. Але якщо бали нижчі, то вони вступають на контракт, а потім університетам доводиться просити у держави бюджетні місця.
  • Торік ми стикнулися з тим, що декілька разів надсилали листи щодо бюджетних місць, які діти повинні були отримати за законом. Відтак, їм довелося заплатити за перший семестр перш ніж перевестися на безкоштовне навчання, – відзначає пані Юля.
  • Несправедливою є ситуації і щодо дітей-переселенців. Вони мають статус, але під програму «Донбас – Україна» не потрапляють. Тобто вступають на загальних умовах із усіма. Окремі мають соціальну стипендію у розмірі 1000–1300 грн. Тому виходить так, що студент-переселенець змушений платить за навчання на рівні з усіма і знімати житло. Єдине – вони підлягають першочерговому поселенню, але пільг на оплату за поселення немає. Такі несприятливі побутові умови, відверто кажучи, витримують не всі. Є випадки коли такі студенти залишають навчання і повертаються на окуповану територію. Водночас бувають випадки, коли до ДонНУ ім.Стуса звертаються студенти, які провчилися на окупованій територій 2 курси і хочуть перевестися на мирну територію. Але тоді їм потрібно з нуля вступати і вони втрачають не 2 роки, а 3.
  • У силу цих обставин ми реально втрачаємо велику частину свідомої молоді, яка чи через свої фінансові можливості, чи правові колізії (або батьків) не можуть поїхати з тієї території. Сарафанне радіо ніхто не відміняв. Подекуди «за порєбрик» доходить викривлена інформація. А як нові законодавчі зміни вплинуть на бажання дітей з окупованих територій навчатися на мирній території – питання залишається відкритим, – резюмує співрозмовниця.
  • Між тим т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет відзначив, що після набуття чинності ухвалених змін, тобто після підписання їх президентом і оприлюднення для громадськості, МОН оперативно відредагує нормативно-правові акти щодо вступної кампанії. Стартує вона, до слова, 1 серпня. Чи встигнуть виші адаптуватися до нововведень – питання часу, як і те, чи збільшать законодавчі зміни кількість вступників з окупованих територій вже цього року.

Як голосували вінницькі нардепи

За «дискусійний» закон народні депутати від Вінниччини проголосували наступним чином.
Відсутніми були Геннадій Вацак і Олег Мейдич.
«За» – Ірина Борзова, Олександра Устінова і Петро Юрчишин.
«Утрималися» – Микола Кучер і Лариса Білозір.

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА