Престижна нагорода

Престижна нагорода


Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер 21 листопада у Вінницькій міськраді урочисто презентувала нагороду, яку Вінниця отримала за перемогу в Міжнародному конкурсі кращих практик для громад, дружніх до дітей. За оцінками міжнародних експертів, саме вінницький варіант “Бюджет шкільних проєктів” став найкращим світовим прикладом залучення дітей до міського врядування.
Лотта Сільвандер вручила нагороду учню Вінницької школи №22 Іллі Чайковському – він напередодні, у День молодіжного місцевого самоврядування, спробував себе у ролі молодіжного дублера мера Вінниці. І вже Ілля передав престижну премію діючому міському голові Сергію Моргунову.

  • Звичайно ж, це ваша заслуга, – звернувся до молодих лідерів Сергій Моргунов. – Ваша ретельність у підготовці проєкту дала можливість перемогти у конкурсі.
    Він також запевнив, що міська влада й надалі створюватиме всі умови, щоб підтримувати такі ініціативи, а молодь мала бажання їх втілювати у своєму рідному місті.
  • Вінниця стала прикладом, як в українському суспільстві змінюється сприйняття дітей і тих справ, до яких вони можуть долучатись, – каже Лотта Сільвандер. – Вінниця показала, як можна залучити дітей у місцеве самоврядування та надихнула на такі зміни й інші міста.
    Додамо, що в рамках “Бюджету шкільних проєктів” у місті був організований конкурс дитячих ініціатив на впровадження змін у школах. Одинадцять найцікавіших ідей профінансували з міського бюджету на загальну суму 1 млн грн. Зокрема, у школах облаштовують п’ять креативних молодіжних просторів, уже діють два простори на пришкільних майданчиках, одна шкільна велопарковка, реалізовано три інформаційні проєкти з питань надання екстреної домедичної допомоги, протидії булінгу та розвитку ораторських здібностей.
    Нагадаємо, що Міжнародна премія була започаткована ЮНІСЕФ у 2019 році у рамках Всесвітньої ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді”. Цією премією ЮНІСЕФ відзначає найбільш креативні, інноваційні та надихаючі рішення міст, спрямовані на поліпшення життя дітей та молоді. Вінницька ініціатива “Бюджет шкільних проєктів” був номінований ЮНІСЕФ у першій категорії “Участь дітей та молоді у житті міста”. У фіналі конкурсу Вінниця змагалась із містами-суперниками із В’єтнаму, Німеччини, Хорватії, Угорщини. Перемогу в номінації Вінниця розділила з Хошиміном (В’єтнам).