Розплідник тарганів

Розплідник тарганів

Уже не перший рік мешканці будинку по вул.Ширшова,3 у Вінниці скаржаться на одну із сусідок. Наразі двокімнатна квартира на другому поверсі цієї дев’ятиповерхівки стала «бомбою» уповільненої дії і справжньою екологічною катастрофою, бідкаються мешканці. Звідти не тільки поширюється сморід, а й щодня виповзають сотні тарганів, розбігаючись по всьому будинку.

Балконні вікна у квартирі завішані простирадлом, за яким видніється склад картонних коробок. На кімнатному вікні – недбало навішана не першої свіжості посіріла від часу тюль.

– Квартира забита сміттям вщент до самісінької стелі. Її власниця тільки вночі приходить – це видно на камерах відеоспостереження. Заносить нову партію сміття в оселю і підмітає біля порога рештки дохлих тарганів, яких ми намагаємося потруїти. Вдень застати її неможливо, – розповідає старший по будинку Василь Гамлявий.

«Місто» теж не застало власницю помешкання вдома. Але навіть перебування біля цієї квартири – справді не для людей зі слабкою психікою. У «тамбурі» підлога, наче «килимом», встелена тарганами. Більш активні з них повзають по всьому, що бачать – кишать повсюди. Найближчим сусідам цієї квартири можна лише поспівчувати. Але і решті – також, бо ж руда колонія прусаків поширюється через витяжки й шпарини з астрономічною швидкістю.

Хазяйка злощасного житла – мати трьох дітей. Сусіди кажуть, що старший – в інтернаті, а де зараз двоє менших – не знають. «Місто», до речі, уже писало про цю родину кілька років тому. Того дня діти вчергове залишилися самі і намагалися вилізти з вікна, ризикуючи впасти. Через небезпеку, на яку наражалася малеча, довелось навіть викликати поліцію. Тоді на місце виїздила соціальна служба, ювенальна поліція.

– Відомо, що в цієї жінки є сестра, мама. Де вона сама тепер живе, теж невідомо. Їй приходять великі рахунки із заборгованістю. Куди ми тільки не скаржилися, ніхто не може нам допомогти подолати цю антисанітарію. З цієї квартири все треба вивезти і провести дезінфекцію. Мені 70 років, і я за все життя ще такого не бачив. Ми всі наче у заручниках, – зітхає Василь Костянтинович. – Коли черговий раз ми викликали поліцію і Анжела (власниця квартири з тарганами – ред.) була на місці, то сказала, що зайти в квартиру не може – забула ключі. А як тільки поліцейські пішли, вона миттю відкрила двері і закинула чергову порцію пакетів з новим «скарбом».

У департаменті житлового господарства ради про проблему мешканців знають. Кажуть, що півроку тому з цієї квартири уже вивозили мотлох – «з криками й скандалами».

– Тоді у супроводі поліції все виносилося, вичищалося, але ситуація повторюється знову і знову. Очевидно, що у людини є проблеми із психікою і нічого не зміниться, скільки б разів не забирали те сміття з квартири. Все буде повторюватися. Я ще минулого разу радив людям збиратися і писати колективну заяву до суду, тому що людина потребує примусового лікування. Авторами заяви можуть бути тільки співвласники будинку. А ми у свою чергу допоможемо їм захистити права. Днями наші фахівці виїздили на місце за зверненням жителів, ця ситуація у роботі, ми обов’язково відреагуємо, – обіцяє директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман.

Ще одним варіантом вирішення проблеми може бути пошук родичів жінки. Так радять в ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

– Особисто я дуже співчуваю мешканцям будинку, адже це дуже складна проблема. Не так давно подібний випадок був на Київській, там жінка аналогічно зносила все в свою квартиру. Після того, як розшукали її сина, сміття з оселі вивезли, а він відправив матір лікуватися. Я б радила людям спробувати знайти родичів цієї жінки, це може допомогти. Коли родичів нема, треба готувати документи до суду, – каже заступниця начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Людмила Крутікова.
Звертатися до суду радять мешканцям Ширшова,3 і у поліції. Кажуть, скарг на нерадивих і нечистоплотних сусідів багато, але квартира – це приватна власність з усіма витікаючими наслідками…

Свого часу і комунальники, і працівники санепідемслужб (зараз ця структура реформована) нарікали на те, що в Україні не існує законодавства про санітарні умови утримання житла і вимог, які б обумовлювали правила співжиття з сусідами у багатоквартирних будинках. Вочевидь, воно і не з’явилося.

P.S

Двоє малолітніх дітей власниці проблемної квартири – живуть з бабусею. Про це повідомила «Місту» Людмила Кузнєцова, начальниця відділу ювенальної превенції Головного управління Нацполіції області.
– Діти у бабусі, вони ходять у школу, з дітьми усе добре. Якщо б вони не відвідували школу чи були якісь інші проблеми – ми про це б знали, – каже Людмила Кузнєцова.