Пісні стави, помірність та дотримання кулінарних традицій вбережуть від переїдання

За кілька годин зійде Різдвяна зірка й українці сядуть за Святвечірній стіл. Традиційні 12 страв символізують достаток і вдячність, проте для організму такий обсяг їжі, спожитий за один вечір, може стати серйозним стресом.

Як дотриматися звичаїв і зберегти гарне самопочуття, розповідає лікар з загальної гігієни Світлана Савич. Поради публікує Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, передає Місто.

Магія 12 страв: якість замість кількості

Народна традиція вимагає наявності 12 страв, але вона не зобов’язує з’їдати кожну з них у великій кількості. Спробуйте кожну страву по одній ложці. Це дозволить вам віддати шану традиції, відчути всі смаки, але не розтягнути шлунок.

На Святвечір готують пісні страви. Це вже полегшення для організму, адже відсутність тваринних жирів (м’яса, масла, яєць) знижує ризик виникнення важкості.

Кутя – це енергетична “бомба”. Пшениця, мак, горіхи та мед дуже корисні, але вони надзвичайно калорійні та багаті на клітковину. Починайте вечерю саме з куті, як того вимагає звичай. Дві-три ложки дадуть сигнал мозку про насичення завдяки повільним вуглеводам.

Узвар замість газованих напоїв

Традиційний узвар із сухофруктів — це ідеальний напій для травлення. Сушені яблука та груші містять пектин, який допомагає кишечнику працювати. Готуйте узвар без додавання цукру (достатньо солодкості фруктів і меду), щоб уникнути зайвого бродіння в шлунку.

Рослинний білок та пробіотики

Традиційні голубці з грибами, квасоля та вінегрет — це чудові джерела рослинного білка та вітамінів. Фокус на квашену капусту: це природний пробіотик. Ферментовані продукти допомагають організму краще засвоювати іншу їжу та запобігають здуттю. А ще додавайте до страв кмин, кріп або лавровий лист — ці народні спеції зменшують газоутворення, яке часто виникає через вживання бобових та капусти.

Якщо ви маєте хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (панкреатит, гастрит), будьте особливо обережні з грибами й великою кількістю маку в куті.

Грибна підлива або голубці з грибами — невід’ємна частина 12 страв. Проте саме гриби є одним із найважчих продуктів для перетравлення через вміст хітину. Відмовтеся від дикорослих грибів. Наполегливо рекомендуємо використовувати для святкових страв лише гриби, вирощені промисловим способом (печериці, гливи).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook